hemestezija-i-koronavirus_image
Споделете со пријателите!

Глобалното истражување на 4.000 пациенти со коронавирус ја поддржува врска помеѓу COVID-19 и губење на мирис и вкус
Масовно собраните податоци од натрупаните анкети на пациенти со COVID-19 од над 40 држави дава значителни информации за врската помеѓу COVID-19 и губење на мирис, вкус и хеместезија – способноста за перцепција на ладење, пецкање и чувство на горење од стимуланси како што се лути пиперки и ментол. Овие сознанија ќе помогнат да се разликуваат пациентите со COVID-19 од оние со вообичаени вирусни инфекции, како што е настинката или грипот, и ќе помогнат да се даде приоритет на ограниченото снабдување со тестови за COVID-19.

„Губење на мирис може да се смета за можен показател за COVID-19.

Професорот Маша Нив, продекан на Хебрејскиот универзитет во Ерусалимскиот факултет за земјоделство, храна и животна средина, е водечки член на Глобалниот конзорциум за хемосензорни истражувања (GCCR) кој го започна ова истражување на 7 април 2020 година. Тие ја минираа базата на податоци на април 18 за да добијат првични наоди кои ги објавија своите резултати на medRxiv. Врз основа на 4.039 COVID-19 позтивни учесници од целиот свет, GCCR откри дека мирисот, вкусот и хеместезијата се значително намалени за време на заболувањето. Се чини дека носната блокада не е поврзана со загуба на ова чувството, што укажува на тоа дека овие симптоми може да бидат важен начин за разликување на инфекцијата COVID-19 од други вирусни инфекции.

„Нашите откритија покажуваат дека COVID-19 во голема мерка влијае на хемосензорната функција и не е ограничен само на губење на мирис и дека нарушувањето во овие функции треба да се смета за можен показател за COVID-19“, објасни Нив.

Тековната анкета бара од учесниците дијагностицирани со COVID-19 да го измерат мирисот, вкусот и хеместетичките сетила и пред и за време на болеста и да пријават какви било симптоми на затнатост и губење на мирис на носот.

Прочитајте:  Зошто е важен витаминот Д: Која е неговата улога?

Овој проект е различен од претходните студии за хемосензорни проблеми и COVID-19 по тоа што дава моќ за мултинационален, „отворен научен“ пристап. Истражувањето е достапно на 27 јазици, вклучувајќи англиски, француски, шпански, германски, италијански, јапонски, арапски, норвешки, шпански, шведски и турски јазик.

До денес, преку 30 000 одговори биле опфатени преку традиционалните печатени, телевизиски, радио и социјални медиуми. Она што е потребно за борба против глобалната пандемија е глобален пристап, а GCCR тоа го прави најдобро. Во овој пристап се искористени податоци од научниците, клиничарите и пациентите од целиот свет за да се разбере по добро влијанието на оваа болест врз различни популации и да ни обезбедат значајни индиции за подобра дијагностика и третман на болеста.


Споделете со пријателите!