simptomi-i-znaci-na-gastritis_image
Споделете со пријателите!

Тапа или жаречка болка во горниот дел на абдоменот, подригнување и надуваност,мачнина, повраќање, губиток на апетит се се само дел од симптомите на гастритис, погледнете ги подетално останатите симптоми

Симптоми и знаци на гастритис

  • тапа или жаречка болка во горниот дел на абдоменот,
  • подригнување и надуеност,
  • мачнина,
  • повраќање,
  • губиток на апетит,
  • чувство на ситост и тежина во горниот дел на абдоменот по земање на храна,
  • губиток на тежина.

Акутниот гастритис се јавува одненадеж и може да предизвика мачнина и болка во вид на жарење или непријатност во горниот дел на абдоменот.

Хроничниот гастритис се развива постепено и почесто предизвикува тапа болка и чувство на ситост или губиток на апетит по неколку залаци на храна. Но, многу од пациентите со хроничен гастритис немаат никакви симптоми и знаци на болеста.

Понекогаш гастритисот може да предизвика крварење во желудникот, но ретко тоа е обилно. Ако настане крварење во желудникот може да се јави повраќање на крв и темна (црна) столица. Ова се алармантни знаци кои бараат итен лекарски преглед.

Кои се можни компликации на гастритисот?

Ако не се лекува, гастритисот може да доведе до појава на улкус (чир) на желудникот и до желудечно крварење. Некои видови на гастритис можат да го зголемат ризикот од појава на рак на желудникот.

Како се дијагностицира гастритисот?

За клиничко поставување на дијагнозата на гастритисот важни се анамнезата и физикалниот преглед. Пациентот дава податоци за историјата на болеста, за тоа од кога почнала и со кои симптоми и знаци. Физикалниот преглед, исто така, може да даде сомнеж за присуство на гастритис.

По овие првични дијагностички постапки се спроведуваат и други испитувања со цел да се постави точната дијагноза. Тие испитувања се следниве:

Испитување на крвта – Во крвта се проверува присутноста на антитела за бактеријата H. pylori. Присуството на антитела значи дека лицето во текот на животот дошол во контакт со оваа бактерија, но не значи дека и во моментот е заразен со неа. Со тестирањето на крвта може да се открие и анемијата, која може да се јави поради крварењето предизвикано од гастритисот.

Тест на издишаниот воздух – се докажува активноста на бактеријата H. pylori во издишаниот воздух. Со овој едноставен тест може да се утврди дали лицето е заразено со бактеријата H. pylori.

Прочитајте:  Со исхрана до рамен стомак

Испитување на изметот – Со овој тест се испитува дали во примерокот од изметот е присутна бактеријата H. Pylori. Позитивниот резултат укажува на присуство на инфекција. Лекарот, исто така, ја проверува и присутноста на крвта во изметот, што е знак на крварење од желудникот предизвикано од гастритисот.

Ренгенско снимање на горниот гастроинтестинален тракт – Тоа е рендгенско снимање на желудникот со користење на бариумска каша. Пациентот пие бариумска каша, а потоа се прави рендгенска снимка на која се гледа желудникот исполнет со контраст (бариумска каша). Контрастното рентген снимање со бариумова каша на желудникот дава податоци за присуство на гаститис, улкуси (чир), полипи, тумори и други абнормалности. Снимањето е безболно и не бара седација. Примената на двоен контраст при рендгенграфското испитување е посупериорна метода во однос на користењето на едно контрастно сретство.

Ренгенското снимање на желудникот може да открие промени во структурата на желудникот. Се откриваат и дефекти во полнењето, губење на моталитетот, односно растегливоста на желудникот, нарушување на релјефот на желудечната слузница, со или без улцерации.

Ендоскопски преглед на горниот гастроинтестинален тракт – гастроскопија – Гастроскопијата е често изведувана процедура со која се овозможува директна визуелизација на внатрешноста на гастро-интестиналниот тракт (хранопроводник, желудник и дванаесетпалачно црево). Гастроскопијата се изведува со помош на гастроскоп, кој е флексибилен, совитилив инструмент.

Денешните гастроскопи ги пренесуваат сликите електронски, додека постарите типови на гастроскопи ги пренесуваат сликите со помош на фибер-оптички систем.
Гастроскопија е иницијална процедура за потврдување на рефлуксен езофагит (рефлуксна болест), гастритис и чир на желудникот и дуоденумот, но и за откривање на карцином на желудникот и хранопроводот. Прегледот се изведува со ендоскоп, во случајов наречен гастроскоп. Гастроскопот е во форма на цевка, со должина од околу 100 cm, а со дијаметар од 9 mm. Во внатрешноста на гастроскопот се наоѓа оптичкиот системи и рaботниот канал, преку кој по потреба се зема биопсија или се сопира крварење во хранопроводот или желудникот. На врвот се наоѓа камера и светло со што се овозможува директна виуелизација на слузницата на хранопроводникот, желудникот и дванаестопалачното црево.


Споделете со пријателите!