urinarnite-infekcii-se-pochesti-kaj-zhenite-odkolku-kaj-mazhite_image
Споделете со пријателите!

Основна причината пред се е анатомијата на уринарниот систем, каде кај жените мочниот канал е многу пократок за разлика од мажите
Добро познато е дека уринарните инфекции се почести кај жените. Една од причините за зголемената инциденца на уринарни инфекции кое важи како генерално правило зошто уринарните инфекции се почести кај жените во секое доба од животот е должината на уретрата која е значајно помала и порамна во однос на мажите. Овој податок дозволува микроорганизмите кај жените побрзо да стигнат до мочниот меур и да предизвикаат уринарна инфекција. Дополнителен фактор е блиската поставеност на аналниот отвор и уретрата. Неправилното чистење по дефекација ги носи бактериите од цревата директно на уретрата и на тој начин се овозможува развој на уринарна инфекција.

„Близината на аналниот отвор и уретрата како и неправилното чистење по дефекација ги носи бактериите директно на уретрата.“

Кога разговараме за жени во репродуктивниот период, кај некои од нив, уринарните инфекции се асоцрани со промената на хормоналниот статус. Поради тоа, некои жени се склони кон уринарни инфекции во одреден период во тек на менструалниот циклус, најчесто пред менструација. Склоноста кон уринарни инфекции се зголемува и кај жени кои употребуваат спермициден гел или дијафрагма како контрацептивни средства.

За време на бременост, каналите на уринарниот систем од бубрезите до мочниот меур се проширени, и затоа урината не може да се дренира доволно брзо. Поради застој на урината и природната имунодефициентност на жената во тек на бременост, таа е посклона кон развивање на уринарна инфекција.

Кај жени во менопауза, ѕидовите на уретрата и мочниот меур се истенчуваат и стануваат посуви со тек на време, состојба слична како по хистеректомија.

Сите овие фактори допринесуваат за образложение и констатација дека уринарните инфекции се почести кај жените во однос на мажите!

Прочитајте:  Недостатокот на сон влијае лошо на работната меморија кај жените

 М-р Фарм. Лидија Николоска Пешталеска

PharmaS_UriRoyal_700x90


Споделете со пријателите!