prijatelska-bakterija-kako-potpora-vo-lechenje-na-infekcija-h-pylori_image
Споделете со пријателите!

Бактеријата Lactobacillus reuteri како ефикасно помошна бактерија при лечењето на инфекција со Helicobacter Pylori
Повеќе од 50% светската популација е инфицирана со бактеријата Helicobacter Pylori која живее на слузницата на желудникот. Се работи за бактерија која не е безопасна. Оваа бактерија игра значајна улога во развој на гастрит, чир на желудник и дванаестопалачно црево. Има клучна улога и во развој на желудочен карцином и нискомалигнен лимфом. Лечењето вклучува тројна терапија, комбинација на инхибитор на протонска пумпа и два антибиотици. Карактеристични нус појави кај оваа терапија се мачнина и дијареа, и затоа се препорачува да се вклучи и пробиотик во терапијата. Сојот Lactobacillus reuteri се покажал ефикасен во лечење на инфекција со H. Pylori. Тој може да ги намали несаканите ефекти на тројната терапија, а со тоа придржувањето на терапијата е на високо ниво. Истражувањата покажале дека L. Reuteri спречува H. Pylori да ја населува желудочната слуз, а покрај тоа лачи и реутерин, кој делува против H. Pylori.

„Лечењето со тројна терапија и вклучен пробиотик докажано ги подобрува резултатите!“

Споед едно истражување спроведено во Италија во кое учествувале 45 испитаника и покрај тројна терапија која траела 10 дена, примале и L. Reuteri (како додакот во исхрана) во траење од 20 дена. Резултатите покажале високо ниво на ерадикација на бактеријата H. Pylori, дури 93%, а забележаните несакани ефекти биле благи. Заклучокот од оваа студија е дека L. Reuteri помага во ерадикација на H. Pylori.

Иновативната формула на PharmaS, комбинација од L. Reuteri и плус три соеви Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei и Bifidobacterium lactis е единствен производ кој е наменет за оние кои имаат проблем со гастрит предизвикан од H. Pylori. Овој производ е одличен како потпора на конвенционалната тројна терапија на H. Pylori преку зголемување на степенот на ерадикација и намалување на несаканите ефекти од антибиотиците.

Прочитајте:  Заштитите се од вирусен гастроентеритис

Д-р Драган Митевскиинтернист

pharmas_helicobalans_main_700x90


Споделете со пријателите!