simptomi-na-respiratorni-infekcii-ublazhuvanje-otstranuvanje_image
Споделете со пријателите!

Поделбата на респираторните инфекции е според повеќе критериуми.
Респираторните инфекции се делат според повеќе критериуми: место на инфекцијата, причинител, времетраење на болеста и компликации. Во зависност од времетраењето, инфекциите на респираторниот систем може да се поделат на акутни инфекции, повторувачки (чести) акутни инфекции и хронични инфекции кои траат повеќе од 3 месеци. Според местото на инфекцијата постојат инфекции на горните и инфекции на долните респираторни патишта. Многу почести се инфекциите на горните дишни патишта (настинка, воспаление на синуси, уво и грло). Овие инфекции генерално не се сериозни, но ако често се повторуваат и се долготрајни, може да го нарушат квалитетот на животот. Воспаленијата на долните дишни патишта (душник, бронхии и бели дробови) опфаќаат само 5% од сите инфекции на респираторниот систем.

„Во 90% од сите случаи на респираторни инфекции причинители се вирусите.“

Во 90% од сите случаи на респираторни инфекции причинители се вирусите. Тие вообичаено се манифестираат како настинки, но се комплицираат и предизвикуваат воспаление на слузницата на бронхиите. Бактериите како примарни причинители на инфекција се јавуваат во само 5-10% од случаите и најчести се инфекциите со стрептококи, Haemophilus influenza, Mycoplasma pneumoniae, Chlamidia pneumoniae и др. кои што од горните дишни патишта се спуштаат према бронхијалното стебло. Поретко причина можат да бидат и алергиски реакции.

Симптомите по кои се препознаваат се: покачена телесна температура, треска, раздразливост, главоболка, слабост, поспаност, болка во мускулите и зглобовите, губење на апетит. Подрастични промени кои настануваат се зголемена секреција и едем во бронхиите,а понекогаш и бронхоспазам. Како резултат на тоа како основен знак се јавува кашлицата. Во почетокот е сува и непродуктивна, а подоцна станува продуктивна, со искашлување на мукоидна,слузеста содржина. Бидејќи истата значајно го отежнува процесот на респирација и може да доведе до опструкција, неопходно е да се третира и да се отстрани како симптом.

Прочитајте:  Првата универзална вакцина против грип веќе е во тек на клинички испитувања

Како најефикасен метод за тоа, се препорачува инахалција на хипертоничен р-р на NaCl во комбинација со муколтички средства. За ублажување на останатите симтоми тука се антипиретиците и аналгетиците и се разбира антибиотската терапија доколку е потребна и препишана само од лекар. Честите, но благи вирусни инфекции (како што се обична настинка, ринитис) не бараат лекарски преглед и поминуваат за 5 до 7 дена. Но, за разлика од возрасните, кај децата повеќето вирусни инфекции се проследени со покачена телесна температура. Се препорачува избегнување на ризик факторите за појава на респираторни инфекции како што е изложување на респираторната слузокожа на хронични иританси, пред се чадот од цигари или загадениот воздух. Правилното и навремено третирање на акутните инфекции е битно за да нема повторувачки епизоди кои би преминале во хроничен случај. Но, можеби најважно од се е зајакнувањето на одбраната на телото со внесување на здрава храна, доволно течности и баланс меѓу физичката активност и одморот на организмот.

М-р фарм. Емилија Андоновска


Споделете со пријателите!