na-koja-vozrast-emocionalnata-inteligencija-go-dostignuva-svojot-vrv_image
Споделете со пријателите!

Највисокото ниво на емоционална интелигенција луѓето го достигнуваат дури по 60-годишна возраст
Највисокото ниво на емоционална интелигенција луѓето го достигнуваат дури по 60-годишна возраст. Тогаш тие обично учат да ја видат позитивната страна на стресните ситуации и да се сочуствуваат со луѓе кои немале успех. Во студијата, волонтери од различни возрасни групи гледале видеа со различна емоционална содржина – некои тажни, а други одвратни. Луѓето на возраст над 60 години се справиле подобро за разлика од 20- и 40- годишници во фокусирањето на позитивните аспекти на видеото – тие значително се подобри со она што психолозите го нарекуваат „позитивно преиспитување“. Помладите волонтери, од друга страна, подобро можеле да го одтргнат своето внимание од видеото.

„Истражувачите заклучуваат дека постарите лица имаат потреба да останат социјално ангажирани!“

Во друга студија, истражувачите ја испитувале психолошката чувствителност кон видеата на волонтерите од различни возрасни групи. Излегува дека постарите  реагираат многу потажно. Според психолозите, чувствителноста и сочуство  кон тагата на другите е важен дел од нашата способност да се однесуваме со другите, како и да се справиме со загубите што треба да ги доживееме во сопствените животи. Според авторите на студијата, меѓучовечките односи стануваат  многу значајни како што старееме, а грижата на еден за друг станува сè поважен дел од нашите животи. Психолозите веруваат дека еволуцијата поставила неверојатни поставки во човечкиот нервен систем, имено – да се фокусира на повеќе активности што се поврзани со продлабочување на социјалните врски, емпатија и грижа. Заклучокот на истражувачите е дека постарите луѓе чувствуваат потреба да останат социјално ангажирани и покрај нивната напредна возраст и да ги користат своите позитивни вештини за повторна проценка со цел да ги надминат стресните и тешки ситуации, наместо да бидат оддалечени од социјалниот живот кој е полн со можности за подобрување на неговиот квалитет.

Прочитајте:  Помалку инвазивните методи на подмладување се најнов тренд

Споделете со пријателите!