shto-treba-da-napravime-da-go-sprechime-razvojot-na-narcizmot_image
Споделете со пријателите!

Кои се причините за нарцисоидност кај децата
Една студија ги посочува причините за нарцисоидност кај децата, а родителите треба да ги разберат овие ризик фактори за да го одбегнат тоа
Кога се има во предвид технологијата и разните „украси“ на денешното опкружување, како можат современите родители да го одбегнат растењето на нарцисоидни деца. Не е лесно да се даде одговор на ова прашање. Една студија ги посочува причините за нарцисоидност кај децата, а родителите треба да ги разберат овие ризик фактори за да го одбегнат тоа. Зборот нарцис, својот корен го влече од името „narcissus“. Сите ја знаеме приказната за Нарцис кој бил убав, но се сакал само себеси. Умрел поради својата ароганција и его, односно се удавил откако го видел својот лик во водата.

Нарцизмот сега се поистоветува со нездраво его. Психолозите го категоризираат нарцизмот како нарушување во однесувањето. Тие веруваат дека се поважни од другите, и не можат да толерираат да бидат надминати. Следната особина е фантазирањето. Нарцисите си врежале дека тие се брилијанти, убави, уникатни и дека само луѓе од ист калибар можат да ги разберат. Нарцисите имаат слаба самодоверба, тие имаат потреба од лица кои постојано ќе им кажуваат колку се тие исклучителни. Конечно, нарцисите се манипулатори, бесчувствителни и ја користат нивната привлечност за да имаат влијание врз другите.

Многу од нив имаат проблем со идентификување на чувствата и потребите на другите луѓе.

Д-р Истер Калвет и нејзините соработници откриле четири елементи на нарцисоидно воспитување. Тие ги извлекле овие заклучоци откако интервјуирале 591 адолесцент. Пред сè, нарцисоидните деца имаат тенденција за искажување на насилство, кон нивните врсници. Ова може да доведе до развој на чувство за делење сопстевена правда. Следен показател е недостаток на љубов (внимание). Овие деца имаа потешкотии во искажувањето љубов, бидејќи и тие малку добивале од нивните родители.

Потоа, следува недостаток од здрава комуникација. Родителите на овие деца најчесто се караат, отколку да понудат убав збор, со што тоа станува нивно научено однесување. На крајот, нарцисоидните деце може да имаат попусливо воспитување. Тие често се запоставени и оставени со нивните мобилни уреди, со што тие го прифаќаат тоа како социјално однесување. 

Ризик фактори на негување нарцисоидни деца

Нарцисоидното нарушување на личноста е ретко. Покрај честите елементи кои се откриени во студијата, има и други фактори кои влијаат на развојот на нарцисоизмот кај детето.

  • Најпрво, родителите на овие деца истакнуваат колку нивните деца се посебни. Децата растат со преценето чувство за самопочит. Тие исто така имаат потреба од константна афирмација.
  • Во друга крајност, пак, родителите ги крититуваат толку многу стравовите и неуспесите на нивните деца, со што тие развиваат искривено чувство за перфекција.
  • И на крајот, децата можат да научат манипулатино однесување од нивните родители. Тие можат да станат нарцисоидни, бидејќи такви се нивните родители. 
Прочитајте:  Денес е Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените

Како да препознаеме нарцисоидни деца

Може да не препознаете дека вашето дете развива нарцисоидност, па како ќе препознаете дека тоа има претерано зголемено его.

  • Децата со нарцисоидна тенденција ќе се фалат дека се подобри од нивните пријатели, а исто така имаат и потреба од покажувањето на нивните играчки.
  • Следно е фактот дека нарцисоидните деца имаат потреба постојано да се пред огледалото. Ним им треба доказ дека се поатрактивни од другите.
  • Исто така, нарцисиодните деца имаат потреба од постојано фалење. Тие им кажуваат на своите родители за сите нивни достигнувања и стануваат вознемирени која нема да добијат признание за тоа.
  • Тие не можат да препознаат емоција. Како резултат на ова тие тешко можат да задржат пријател. Кога се здружуваат со некого, тие го прават тоа само од некаква корист.

Како да не воспитувате нарцистично дете

Ако препознавте нарцизам кај вашето дете, можете да спречите тоа да се развива понатаму. Сите нарцистични деца треба да научат како да се однесуваат со другите. Избегнувајте да им кажувате цело време колку тие се посебни и не заборавајте да им кажете дека секој има свои предности и вредности.

„Покажувајте им на вашите деца вистинска топлина и давајте им заслужени комплименти“

Исто така, покажувајте им на децата вистинска топлина. Дајте им комплимент и кажете им дека сакате да ги видите во кујната кога работите. На овој начин им покажувате дека ги сакате без нивните надуени ега. И тогаш научете ги децата како да препознаат љубезност и сочувство. Потикнете ја соработката. Всадете осетливост, да препознаат кога на другиот му се повредени чувствата. Нарцисоидните деца не се должни да растат со надуени ега, ако свесно ги избегнуваат навиките кои го потхрануваат истото.


Споделете со пријателите!