prv-odmor-so-vasheto-bebe-zadovolstvo-ili-zdravstven-rizik-za-najmladite_image
Споделете со пријателите!

Каде на прв одмор со своето бебе и како до таму?

„Не заборавајте средства за дезинфекција, завој, гази, водоотпорни фластери, антибиотски прашок или спреј.“

Патувањето со мали деца е сериозен организациски предизвик за родителите а честопати и здравствен ризик за најмладите. Ова особено се однесува на првото патување со вашето бебе. Сепак за се има првпат и со добра подготовка може успешно да се летува со бебе и притоа да се помогне во неговиот раст и развој и секако да се креираат убави спомени. За да можеме да бидеме спремни за патување и одмор со бебе, треба да се прилагодиме на неговите потреби и добро да ги проанализираме критичните точки како што се: локација, транспорт, хигиенски и практични услови, исхрана, летни здравствени ризици и секако достапност на лекар и аптека. За оваа цел неопходно е детално да се истражат условите на местото на летување, да се проанализираат искуствата на слични посетители и добро да се испланира рутата на патување. Притоа не заборавајте да се пакувате со направен список на потребни нешта бидејќи листата на потребни нешта ќе биде долга.

Каде на прв одмор со своето бебе и како до таму?

 • Одберете локација до која ќе стигнете со вашиот автомобил за период од неколку часа. Така ќе имате комоција да застанувате според вашите потреби па дури и да се вратите во случај на здравствени проблеми.
 • Пред тргнувањето на пат однесете го возилото во сервис на темелна проверка, проверете го маслото, гумите, количеството гориво и резервната гума. Уверете се дека седиштето за вашето дете е добро и правилно прицврстено.
 • Планирајте патувањето да го почнете после добар ноќен одмор и по квалитетен појадок. Планирајте застанување на соодветно место на секои два часа како би ја проверите состојба на пелените на бебето и би го нахраниле. Обезбедете си доволни количини вода/млеко и добро спакувана храна за деца кои соодветно ќе ги складирате во патен фрижидер.
 • Не патувајте во најтоплиот дел од денот и правилно користете го клима уредот кој може да биде штетен и за вас и за детето. Во случај на високи температури вклучете го веднаш при тргнување насочен го кон прозорците или кон нозете и одржувајте константна температура.
 • Сместувањето е многу важно да е чисто и редовно одржувано, и да ги нуди сите погодности кои ги имате и дома: фрижидер, решо, садови за подготовка на храна за малиот член. Идеални се сместувања на мирна локација, со природна сенка, непосредно до плажа и во приземни простории. На тој начин ќе заштедите време и физички напори бидејќи често ќе се враќате назад во смештајот и тоа обременети со многу продукти.
Прочитајте:  Здраво и активно стареење

Летни здравствени ризици и како да се справиме со нив?

 • Проблеми при патувања

Со оглед на големата фрекфенција на (пред се) стомачни проблеми, кај децата но и возрасните, при патувања треба соодветно да бидеме подготвени и во патната аптека задолжително да носиме:

 1. Пробиотици (за смирување на стомачни тегоби и мачнина од патување);
 2. Орални рехидратациски соли ОРС (за спречување на дехидратација при: сончаница, повраќање или дијареа);
 3. антипиретици (за намалување на зголемена телесна температура) и секако дигитален термометар за брза и лесна контрола.
 • Сонце, висока температура и УВ зрачење

Не го изнесувајте вашето бебе во најтоплиот дел од денот (11-17ч). Во периодите кога сте надвор погрижете се да главата на бебето биде добро заштитена од сонцето: со платнена шапка која ги засенува челото, носот, вратот и ушите. Кожата на лицето и телото заштитете ја со крем или лосион со висок заштитен фактор, а за заштита на очите користете очила за сонце кои штитат од ултравиолетови зраци. Во случај на изгореници носете крема за после сончање.

 • Комарци и други инсекти

Доколку на локацијата има комарци задолжително поставете заштита во просторијата во која спие детето. Навечер прекријте ја количката/креветот со соодветна мрежа и намачкајте ја кожата на детето со дозволени детски репеленти. Во случај на убоди земете средство за ублажување на болка како и крема/гел против алергии.

 • Исеченици и други повреди на кожата

Не заборавајте средства за дезинфекција, завој, гази, водоотпорни фластери, антибиотски прашок или спреј.

И за крај но не помалку важно: внимателно ставајте го вашето бебе во морската вода или во базен! Бебињата и малите деца може да се удават во само неколку десетини сантиметри вода!


Споделете со пријателите!