praktichni-strategii-za-gubenje-na-tezhinata-poddrzhani-od-nauchnicite_image
Споделете со пријателите!

Не секогаш може да се избегне моментот да бидете околу нездрава храна, па затоа е добра идеја да имате стратегија како да се справите со желбите.
Независно дали летото е на прагот или сезоната на бикини завршува, прашањето за губење на вишокот килограми е  секогаш актуелно. Сите го знааат општото и едноставно правило дека да се намали телесната тежина значи да се намалат калорискиот внес и да се движи повеќе. Но, се разбира, тоа не е толку едноставно; комбинацијата на фактори од денешната околина и начинот на живот, ја прават оваа цел комплицирана.

„Дали намалување на калорискиот внес е доволен за да се намали телесната тежина?“

За да се намали стапката на болестите предизвикани од прекумерна тежина, општеството треба да се промени, но тие промени се бавни. Секој кој се обидува да изгуби тежина се информира преку различни веб-страници, ТВ емисии, книги, апликации, пријатели на пријатели кои дошле до саканите резултати. За да се фрли нова светлина на ова прашање направена е нова студија на стотици возрасни во британија кои се обидуваат сами да ја изгубат телесната тежина со цел да се декларира кои стратегии се навистина ефективни за намалување на телесната тежина.

Од ова истражување, како и од разгледување на други студии во оваа област, научниците  идентификувале десет стратегии  кои навистина ги сугерираат за успешна борба со вишокот килограми.

  • Информирајте се за тоа како да изгубите тежина преку извори на кои можете да им верувате, на пример, владини ресурси или совети, сајтови препорачани од лекар или нутриционист.
  • Поставете си цели за храна, при што ќе знаете што и колку ќе јадете секој ден или секоја недела. Ова може да се однесува на внесени калории, големина на порции или хранлива содржина што би ја содрже секој оброк.
  • Поставете си цел за губење на тежината и имајте ја на ум тежината која е ваша цел. Знајте која е целната тежина што сакате да ја изгубите на неделно ниво. Можеби ќе сакате да го запишете ова некаде.
  • Планирање на оброците однапред ќе ви помогне секогаш да направите здрав избор.
  • Храна која не одговара на вашата исхрана држете ја надвор од дома!  Многу е полесно да се држите до целите кога храната која е во вашиот дом не е постојано искушени.
  • Имајте стратегија за справување со појава на  желба за јадење која е поголема од предвидените вредности. Не секогаш може да се избегне моментот да бидете околу нездрава храна, па затоа е добра идеја да имате стратегија како да се справите со желбите. Еве некои идеи –џвакање мастика, да причекате одредено време за да видите дали желбата ќе помине, пиење чаша вода, фокусирање на вниманието на нешто друго.
  • Сменете еден вид храна или пијалок кој бил ваша постојана навика за друг ако знаете дека е поздраво решение и имајте го на ум.
  • Пратете го она што го јадете. Можете да си помогнете да ги задоволите вашите цели за јадење со мерење на калории, големина на порциите или содржината на калории во вашата храна. Не заборавајте да ги следите и пијалоците.
  • Редовно контролирајте ја вашата тежина. Ова ќе ви помогне да сватите до каде е вашиот напредок кон целта, но исто така ќе ви помогне да научите за себе. Ако сте добиле на тежина,  не се обесхрабрувајте туку направете осврт која активност ве води до тоа и научете нешто повеќе за своето тело. Користете го овој податок  како можност да научите повеќе за тоа како храната и активноста влијаат на вашата тежина. Познаваќе се себе си вие си  помогне да направите поздрав избор во иднина.
  • Најдете начини да останете мотивирани. Не е секогаш лесно да ги направите работите наведени погоре, и важно е да пронајдете начини да продолжите.
Прочитајте:  Знаци дека се состануваш или живееш со емотивно нестабилна личност

Како дел од стратегјата за постигнување на истрајност, кога ќе ги исполните вашите цели наградете се себе си (со нешто друго освен храна).


Споделете со пријателите!