povredi-na-ahilovata-tetiva_image
Споделете со пријателите!

Бидејќи има голема улога во процесот на трчање, од неа најчесто страдаат спортистите
Ахиловата тетива предизвикува проблеми на голем број спортисти и може да биде причина за долготрајно опоравување и нивно лишување од спортските активности.

Анатомски карактеристики

Ахиловата тетива (tendo Achillis, tendo calcaneus) е една од најголемите и најсилните тетиви која се наоѓа помеѓу спојот на мускулот на потколеницата со коската на петицата. Поради тоа што има голема улога во процесот на трчање, од неа најчесто страдаат спортистите и рекреативците кои имаат интензивни и напорни тренинзи. Оваа тетива е долга 5-6 сантиметри а дебела 5-6 милиметри.

Најчести видови на повреди и симптоми

Повредите на Ахиловата тетива може да се поделат во две основни групи:

 • Воспаление на Ахиловата тетива т.н тендинопатија;
 • Кинење на Ахиловата тетива кое може да биде потполно или делумно т.н руптура. 

Карактеристично за воспаление на Ахиловата тетива е болка и осетливост која со тек на време се зголемува. Сериозноста на повредата и болката може да се константираат врз основа на неколку различни степени.

 • Во првиот степен се јавува вкочанетост и непријатност наутро, кое исчезнува неколку минути по станување. Таквото чувство не се повторува повеќе во текот на денот, а и болката е отсутна за време на вежбање;
 • Во вториот степен болката се јавува за време на трчање или вежбање меѓутоа сепак може да се продолжи со активностите. Болката е присутна и по завршување на тренингот;
 • Во третиот степен на повреда на Ахиловата тетива се чувствува болка веднаш при станување од кревет, која трае некое време и се јавува и на други места во текот на денот. Присутна е и за време на тренинзите и поради тоа мора да се прекине со активностите;
 • Во четвртиот степен на повреда на Ахиловата тетива болката е константно присутна и не престанува во текот на целиот ден.

„Кинење на Ахиловата тетива настанува поради нагло движење на стапалото при скок нагоре кое претходно било свртено надолу“

Кинење на Ахиловата тетива обично настанува поради нагло и претерано движење на стапалото при скок нагоре кое претходно било максимално свртено надолу. Дегенеративните промени на тетивата имаат важна улога во настанување на руптура како и слабата придвиженост на мускулите во областа на потколеницата. Во оној момент кога настанува повредата се чувствува нагла и јака болка, слична на удар со некој тврд предмет во потколеницата. После повредата одот е отежнат, не може да се трча и да се стои на прсти на повредената нога.

Фактори на ризик:

 • Интензивна физичка активност на професионални спортисти но и на рекреативци кои нагло почнуваат со тренинг;
 • Личности со рамни стапала кај кои нормалниот свод е спуштен;
 • Слабо развиени мускули на ногата;
 • Згрчени, недоволно истегнати мускули поради недоволно истегнување;
 • Несоодветен избор на опрема за трчање и терени за изведување на спортските активности.

Справување со повредата

Доколку станува збор за поблаг воспалителен процес пожелно е да се избегнуваат болни положби, во случај на зголемен оток и поголемо воспаление потребно е да се користат ладни облоги. Од голема помош е примена на масажа, физикална терапија како и истегнување на листот и потколеницата.

Лечењето до престанување на болката може да трае од неколку недели до неколку месеци.

„По операцијата и имобилизацијата треба да се избегнува стоење на прстите на повредената нога“

Кинењето на Ахиловата тетива има покомплициран карактер и при тоа е потребен подолг процес на лекување. Се лечи и неоперативно и со оперативен зафат, а по операцијата и имобилизацијата треба да се избегнува стоење на прстите на повредената нога. Враќањето на спортските активности се препорачува од 6 до 9 месеци после оперативен зафат, што секако зависи од тежината на повредата и индивидуалните споосбности на организмот да го излекува повреденото место.

Како превенција од особена важност е да се прават вежби за истегнување за мускулите и тетивите да ја одржуваат својата флексибилност и да бидат во можност да ги апсорбираат физичките сили во различни степени на оптеретување. Ние препорачуваме атлетски чорапи и стегачи со соодветен степен на компресија кои овозможуваат соодветна заштита и стабилизација на тетивите и мускулите, го олеснуваат притисокот и ослободуваат од болки.
povredi-na-ahilovata-tetiva_image1

Делот околу листот е изработен од подебела плетена конструкција за негова заштита додека пак долниот дел на чорапите го амортизираат шокот и притисокот врз стапалото. Изработени со градуирана компресија за подобра циркулација, меки и удобни  препорачливи се за користење во сите рекреативни и спортски активности.

Сите модели на имобилизатори, стегачи и чорапи може да ги добиете во продавницата
„СуперОрто“ која се наоѓа во С.Ц. Борис Трајковски

super-ortho-logo

www.superortho.com.mk
www.facebook.com/superorthomk.com.mk
тел: 02/309-5002
моб: 070/215-994

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!