povredi-na-skochen-zglob_image
Споделете со пријателите!

Занимавањето со спортски активности често води кон повреди па затоа прочитајте на кој начин да се заштитите 
Спортските и рекреативни активности одат во прилог на здравиот начин на живот, меѓутоа со себе носат и несакани повреди што резултира со повремено или трајно отстранување од областа на спортот. Скочниот зглоб, поради големото оптеретување кое го има како носечки зглоб и централен стожер при стоење и одење, најчесто страда од повреди, без разлика на тоа дали станува збор за повреди на работното место, во спортот или во секојдневниот живот. Кога индиректна сила ќе предизвика директна амплитуда на движење тогаш доаѓа до дисторзиа (шинување) на скочниот зглоб.

Како да се овозможи соодветна заштита на глуждот:

  • Користете стегачи за превенција и поддршка. При работни или спортски активности секогаш е најдобро на зглобовите да им се даде дополнителна поддршка и заштита;
  • Загревање. Пред да се почне со било какви активности најдобро е зглобовите да се раздвижат и добро да се активираат, со што полесно ќе може да се извршуваат секојдневните активности;
  • Обезбедете си соодветни обувки. Добрите чевли се секогаш поврзани со доброто здравје. Поради тоа треба внимателно да се одвираат чевли кои одговараат на стапалото и ослободуваат од притисокот кој се создава во пределот кај петата.

Доколку настане повреда, навремено и соодветно лекување е од исклучителна важност. Во зависност од типот на повредата во првата фаза која го опфаќа периодот од 48-72 часа по настанување на повредата, потребно е да се примени третман со мраз со цел да се спречи зголемување на оток и хематом.

Потоа потребно е да се носи соодветен бандажер со постојано користење 3-4 недели,  кој ќе даде стабилизација и поддршка без дополнително да да ја пасивизира мускулатурата.

Бандажер за скочен зглоб – В9-008 

Идеален за поддршка  на повредениот глужд , давајќи му соодветна компресија и стабилизација. Изработен е од еластични ленти кои овозможуваат вентилација и ја забрзуваат циркулацијата на крвта со цел да се забрза крвната циркулација и закрепнувањето на повредата.

povredi-na-skochen-zglob_image1

Стегач за скочен зглоб со гелна влошка – А9-017 

Гелната подлога е прицврстена во внатрешноста да го заштити лигаментот и да го спречи изместувањето. Со движењата овозможува масажен ефект кој дава пријатно чувство. Анатомски плетената конструкција е растеглива  и спречува од настанување на непотребниот притисок кај глуждот.

Сите модели на стегачи може да ги добиете во продавницата
„СуперОрто“ која се наоѓа во С.Ц. Борис Трајковски

super-ortho-logo

www.superortho.com.mk
www.facebook.com/superorthomk.com.mk
тел: 02/309-5002
моб: 070/215-994

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!