kako-da-se-spravite-so-deformitetite-i-bolkite-vo-stapalata_image
Споделете со пријателите!

Здравјето на стапалата е многу важно за целокупното здравје и не треба да се запоставува 
Иако често пати може да помислиме дека здравјето на нашите стапала не е од големо значење, сепак треба да се посвети големо внимание на нивното здравје, бидејќи можат да бидат здравствен, но и естетски проблем. Голем број на болести се манифестираат преку промени во областа на стапалата. Тие промени може да се појават во форма на: болни стапала, болка во петите, промена на начинот на одење, здебелени прсти, отечени стапала, искривување на палецот (hallux valgus), криви прсти.

  • Болни стапала. Виновникот за појава на болни стапала, по напорен и долг ден е најчесто носењето на несоодветни, неудобни обувки и високи потпетици.
  • Болка во петите. Доколку чувствувате болка во петите, особено наутро, можно е да имате воспаление на лигаментитe на местото каде што се спојуваат мускулите за петата. Болни симптоми може да се појават и при првите чекори по спиењето или предолго стоење. Со појавуваат во областа на петицата или на нејзината внатрешна површина. Болката може да биде толку неподнослива што луѓето се жалат на чувство на игли во петата.
  • Промена на начинот на одење. Понекогаш прв показател на некое нарушување во организмот или болест е промена на начинот на одење. Доколку растојанието помеѓу стапалата  е поголемо, или едната нога заостанува зад другата често може да биде знак за оштетување на нервите и да биде поврзано со некоја инфекција, недостаток на одреден витамин и слично.

kako-da-se-spravite-so-deformitetite-i-bolkite-vo-stapalata_image1

  • Задебелени прсти. Појава на задебелување на прстите на стапалото може да биде показател на проблеми со белите дробови, црниот дроб, болести на срцето, дигестивни нарушувања или одредени инфекции.
  • Отечени стапала. Може да биде резултат на предолго стоење, седење, патување или за време на бременост. Доколку отокот не се повлече, може да биде показател на некои посериозни нарушувања како што се: проблеми со циркулација, болести на бубрезите, намалена активност на штитните жлезди.
  • kako-da-se-spravite-so-deformitetite-i-bolkite-vo-stapalata_image3Искривување на палецот (Hallux Valgus). Причините може да бидат различни: наследни, зголемена телесна тежина и носење несоодветни обувки. Неговата појава е почеста кај женскиот пол со тоа што носењето на неудобни чевли кои со големината и обликот не го следат обликот на стапалото, тежината се префрла на предниот дел и доаѓа до деформитет на палецот.
  • Криви, неправилни прсти. Често може да биде резултат на мали или премногу тесни чевли кои предизвикуваат непотребен притисок, појава на плускавци и триење помеѓу прстите.

kako-da-se-spravite-so-deformitetite-i-bolkite-vo-stapalata_image2

За полесно справување и надминување на проблемите, притисокот и оптеретувањето во областа на стапалата, СуперОрто препорачува користење на соодветни силиконски помагала, кој се изработени од 100% медицински силикон, анти-алергиски кои ослободуваат од мириси.

Сите модели на силиконски помагала може да ги добиете во продавницата
„СуперОрто“ која се наоѓа во С.Ц. Борис Трајковски

super-ortho-logo

www.superortho.com.mk
www.facebook.com/superorthomk.com.mk
тел: 02/309-5002
моб: 070/215-994

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!