povrakjanje-neprijaten-simptomi-posledica-na-golem-broj-zaboluvanja_image
Споделете со пријателите!

Најголема опасност при долготрајно повраќање е дехидратација на телото!
Повраќањето е еден од најнепријатните симптоми или последици на голем број заболувања. Најчесто повраќањето е претходено со стомачна болка, гадење, вртоглавици, потење и зголемена саливација.

Причините за појавата за нагон на повраќање се различни:

Надразнување на гастроинтестиналниот тракт (желудник и црева):

 • Стомачни инфекции (вируси, бактерии и паразити);
 • Прејадување или јадење на расипана или тешко сварлива храна;
 • Нус појава од внес на антибиотици и други лекови;
 • Гастрит или чир на желудник;
 • Прекумерна употреба на алкохол.

Нарушување на рамнотежата во внатрешното уво:

Мигрена и др.цереброваскуларни болести.

Бременост: од 5-тата или 6-тата, па се до речиси 12-тата недела од бременоста како последица од варирањето на хормоналните нивоа.

Други здравствени состојби: епилепсија, тешки инфекции (менингит), радиотерапија, хепатит, акутно запаление на слепо црево, булимија итн.

За да се стопира повраќањето потребно е да се открие и третира причината со соодветна терапија. Сепак она што е претставува најголема опасност при долготрајно повраќање е дехидратација на телото која особено е опасна кај бебиња, деца како и кај повозрасната популација.

Препораки за избегнување на дехидратација при повраќање!

Најголемиот проблем кај пациентите кои имаат мачнина и нагон за повраќање е тешко прифаќање на течност и храна што ја потенцира дехидратацијата и чувството на немоќ и омалаксаност.

 • Пациентите треба да мируваат во хоризонтална положба, со подигнато тело од половина нагоре под агол од 30 степени, со цел намалување на можноста за вртоглавици и мачнина кои ќе резултираат со нови епизоди на повраќање.
 • Треба да земаат течности (голтка по голтка) вода, чај (нане, камилица), бистри супи, оризова вода.
 • Веднаш да се започне со внес на препарати на база на ОРС (орални рехидратациски соли) и пробиотици (S.Boulardii или лактобацили). Најсоодветни се хипоосмоларни ОРС препарати кои ќе ја намалат загубата на натриум, калиум и други електролити, а пробиотиците од друга страна ќе ја стабилизираат цревната микрофлора и ќе ги намалат стомачните тегоби кои не тераат на повраќање.
 • Витамин Б6 истотака е корисен за намалување на мачнината.
 • После неколку часа во кои нема епизоди на повраќање започнете со воведувањето на полуцврста храна (банани, варени: компири, ориз, моркови, целер).
 • Доењето на бебињата треба да продолжи без прекини.
 • Избегнувајте млеко и млечни производи, овошни и газирани сокови, бидејќи тие може да ги влошат мачнината и повраќањето.
Прочитајте:  Заврши кампањата „Немате време да бидете болни“

Кога да се јавите на лекар?

 • Доколку повраќањето е долготрајно и повторливо повеќе од 2 дена;
 • Доколку во повратената содржина има крв, слуз и/или жолтило;
 • Доколку пациентот одбива да се храни преку уста или хранењето е невозможно;
 • Кај бебињата и мали деца треба да се јавите на лекар во случаи на јасни симптоми на дехидратација: сува и леплива уста, пропаднати очи, недостаток на солзи, намалено мокрење (кај бебиња ако нема ниту една мокра пелена во рок од 6-8часа), темна (портокалова) урина.

Не ги терајте децата да внесуваат наеднаш поголеми количини на течност и храна – ова ќе предизвика повраќање и забрзување на дехидратацијата!


Споделете со пријателите!