nadmini-gi-problemite-so-spienjeto-soednostavna-vezba-za-dvizenje
Споделете со пријателите!

Долга и непроспиена ноќ, а утрото ве чека напорен работен ден… Не мора да се нервирате поради тоа! Прочитајте како да потонете во длабок сон вежбајќи ја оваа техника на дишење
Доколку се пронајдовте во групата на луѓе кои се соочуваат со потешкотии да заспијат, тогаш веројатно сте пробале голем број на различни методи кои би требало да ви помогнат да заспиете. И додека некои барем малку функционирале, други немале никаков ефект, а на вас ви останало да се справувате со уште една непроспиена ноќ.  Но, според
„Оваа техника „4-7-8“ на дишење нема да ви одземе време и што е најважно, ќе го смири нервниот систем.“
Д-р Ендру Вил – Dr. Andrew Weil постои една едноставна вежба за дишење која што доколку ја практикувате одредено време, ќе ви помогне да се релаксирате и да заспиете побрзо и да се разбудите одморени и свежи наредното утро затоа што дишејќи на овој начин целосно ќе ги исполните белите дробови со воздух, телото ќе го добие потребниот кислород, вие ќе се релаксирате и ќе се смирите. Денес, се повеќе луѓе страдаат од несоница како резултат на стресниот живот, а тоа всушност е еден од главните предизвикувачи на болести на срцето, дијабетес, зголемена телесна тежина и неквалитетен живот воопшто. Оваа техника „4-7-8“ на дишење нема да ви одземе време и што е најважно, ќе го смири нервниот систем.

Всушност се работи за малку поинаков начин на дишење кој ќе ви помогне да заспиете. Јазикот треба да се постави во една положба и да остане таму во текот на целата вежба, а тоа е позади горните предни заби.

Прочитајте:  Симптоми на респираторни инфекции, ублажување и отстранување

Потоа следат три чекори на вдишување и издишување, при кои што треба да извежбате едноставен начин на броење.

  • Издишете целосно преку устата така што гласно ќе го испуштите воздухот. Затворете ја устата и вдишете тивко преку носот броејќи во себе до 4;
  • Задржете го воздухот додека избоите до 7;
  • Издишете целосно преку устата, така што гласно ќе го испуштате воздухот додека броите до 8.

Ова е едно вдишување. Сега вдишете повторно и повторете го циклусот уште три пати се додека не направите вкупно четири вдишувања, вели Д-р Вил.

Повторувањето е мајка на знаењето, па за да ја усовршите вежбајте ја барем два пати дневно.

Докажано е дека вежбите за дишење и медитациите, како техники за смирување, релаксација и одмор, ни помагаат на различни начини така што дирекно влијаат врз нервниот систем или работата на срцето, мозокот и останати органи во човековото тело. Оваа вежба, каде што единствено треба да го следите начинот на броење при дишењето, е корисна не само за полесно заспивање, туку и воопшто за смирување. Користете ја секој пат кога ќе се почувствувате вознемирени поради одредена ситуација во секојдневниот живот пред бурно да изреагирате. Повторувањето е мајка на знаењето, па за да ја усовршите вежбајте ја барем два пати дневно. Откако ќе го направите тоа, ќе можете да го почувствувате нејзиниот ефект во стресни ситуации кога ќе ви биде потребно да се смирите или пак кога ќе ви биде потребно полесно и побрзо да потонете во длабок сон.

Д-р Вил ја презентира и техника „4-7-8“ во следново видео


Споделете со пријателите!