Колку „длабок сон“ ви е потребен?

Секоја вечер, вашето тело поминува низ четири фази на спиење, кои се повторуваат околу четири до шест пати. Овие фази вклучуваат преодна фаза, фаза на лесен сон, фаза на длабок сон и фаза на сонување.
Сите фази на спиење се важни, но фазата на „длабок сон“ е одговорна за да се чувствувате одморено кога ќе се разбудите. Длабокиот сон исто така е поврзан со зголемена меморија, подобрена когнитивна способност, подобрен систем за регулација на телото и зајакнување на имунолошкиот систем.