kako-ladnata-voda-mozhe-da-ja-pretvori-hranata-vo-otrov_image
Споделете со пријателите!

Што се случува кога пиете ладна вода за време на оброк?
Во не толку далечната 1969 година, радиолозите морале да наоѓаат начин да ја задржуваат бариевата каша во стомакот на едно лице за времето потребно за да извршат рендгенски преглед. Се испоставило дека ако кашата се зема без претходно загревање (веднаш откако ќе се извади од фрижидерот), „го напушта“ стомакот за побрзо време од колку што радиолозите можат да го наштимаат тогашниот не толку совршен апарат (1969).

„Пиење ладна вода за време на оброк е скратена патека која води кон дебелина!“

Експертите биле заинтригирани од овој факт, и спроведуваат експерименти преку кои доаѓаат до сознание дека, доколку ладните пијалаци се конзумираат за време на оброк (ладна вода или газиран пијалак со мраз, на пример), времето на престој на храната во стомакот се намалува од 4-5 часа на 20 минути. Т.е кога пиеме ладна вода, количината што ја јадеме буквално се турка од стомакот.

Што се случува кога пиете ладна вода за време на оброк?

На прво место тоа е скратена патека која води кон дебелина, затоа што на овој начин човек не може да се засити и чувството на глад се појавува многу брзо откако завршил оброкот. Вториот момент е дека со ова се стартираат процесите на распаѓање во цревата, затоа што нормалното варење всушност не е нормално.

Патем, ова е веројатно начинот на кој големите ланци за брза храна остваруваат огромни профити. Јадењето хамбургер, сендвич, хот дог, пица или што било друго во комбинација со замрзнат пијалак, никогаш никој нема да засити и секогаш ќе сака се повеќе и повеќе, и повеќе… Пиењето ладен пијалак после оброк спречува целосна обработка на протеините содржани во производите што сме ги земале. Овие протеини нема да се разложат во аминокиселини. Храната брзо го напушта стомакот, а сите протеински елементи ќе изгнијат во цревата (необработениот протеин започнува да гние релативно брзо на температура од 36,6 степени). Така, не се трошат само пари на производот, туку наместо корист, резултатот е штета, предизвикувајќи воспаление на цревата (колитис, ентеритис) и дисбактериоза.

Заклучок: Не пијте ладни пијалоци пред и после јадење. Нивната температура не треба да биде пониска од собната температура. Истото важи и за сладолед – консумиран после јадење.

Дали студената вода ја гаси жедта?

Друга популарна заблуда е дека ладната вода по добро ја гаси жедта побрзо од течноста на собна температура.

Прочитајте:  Покачена температура кај деца

Физиолозите објаснуваат дека тоа не е така. На организмот му треба повеќе време за да ја апсорбира ладната течност бидејќи прво мора да се загрее во стомакот до температурата на телото. Водата на собна температура (па дури и потопло) се апсорбира веднаш и веднаш ја гаси жедта.


Споделете со пријателите!