kako-da-izgradime-odrzhime-idealna-figura-vo-zimskiot-period_image
Споделете со пријателите!

Тренинг во зимскиот период- предизвик или задоволство?!?
Деновиве температурите паднаа под нулата и веќе се чувствува доаѓањето на зимата. Дополнително на студеното време, денот е краток а загадувањето во градските средини е високо, практично насекаде, што значително ни ги намалува опциите за тренинг на отворено. Од друга страна популарниот кардио тренинг е особено важен за топење на мастите а во овој претпразничен период на годината и онака го оптеретуваме организмот со масна храна и зголемен внес на алкохол. Во ваква ситуација одржувањето на добра форма делува како невозможна мисија но дали е навистина така?

Тренинг во зимскиот период – предизвик или задоволство?!

Кратки практични совети за правилно вежбање во зимскиот период:

  • Избегнувајте вежбање на отворено рано наутро и доцна навечер! Студениот воздух може да придонесе за намалување на имунитетот и разболување при што критични точки се носот, устата, главата и нозете. Легнување во кревет речиси сигурно ќе придонесе за пад на вашата физичка форма;
  • Избегнувајте вежбање на отворено во градските средини или во близина на фрекфентни патишта. Високото загадување и издувните гасови од автомобилите се штетни за вашиот респираторен систем и може да бидат тригер на бројни инфективни заболувања и алергии;
  • Фитнес/Јога центрите се добра варијанта во зима. Одвоете време за барем 3 тренинга неделно од најмалку 45 минути;
  • Ако спортувате со топка (кошарка, фудбал, тенис) обидете се да имате барем 2 термини во сала од најмалку 1 час неделно. Тие ќе ви овозможат соодветно потење и одржување на телесната тежина;
  • Користете ги сите можности за посета на спа центрите. Комбинацијата на базен (хидротерапија) и сауна 1 неделно, е идеална за детосикација, топење на мастите и подигнување на вашиот имунитет.

Колку и да чувствувате дека не ви се вежба не заборавајте – Витко тело за на плажа се прави во зима!

Прочитајте:  Антибиотици и пробиотици, кога, кои комбинации и како да се употребуваат!

Споделете со пријателите!