so-joga-do-zdravo-srce
Споделете со пријателите!

Научниците од Харвард Универзитетот – Harvard University утврдиле дека јогата има еднакво полезно дејство како и трчањето. Кај лугето кој вежбале јога увидено е дека се намалени ризиците од срцеви заболувања како и кај оние кои џогираат или возат велосипед. Луѓето кои воопшто не вежбале имаат зголемен ризик. Начинот на кој јогата делува сеуште не е јасен, но се предпоставува дека позитивната комбинација од вежбите за јакнење на мускулите и релаксирањето кое смалува стресот, вели раководителот на истржувањето Д-р Миријам Хунинг – Myriam Hunink.

За да го заштитите вашето срце вежбајте јога три пати неделно по 90 минути!


Споделете со пријателите!