kako-da-go-odviknete-deteto-od-loshata-navika-cicanje-na-palec_image
Споделете со пријателите!

Цицањето на палецот е начин на кој детето се смирува кога е загрижено или пак само му е досадно. Ова е природен инстинкт својствен за бебињата во првите неколку години од нивниот живот.
Цицањето на палецот е начин на кој детето се смирува кога е загрижено или пак само му е досадно. Ова е природен инстинкт својствен за бебињата во првите неколку години од нивниот живот. Многу е важно да го одвикнете детето од оваа навика, бидејќи и со растот на трајните заби може да доведе до многу проблеми. Најдобар начин за да ја постигнете целта е да му помогнете со упатства, што ќе му помогне самото тоа да престане да си го цица прстот. Некои родители им даваат на бебињата цуцла-лажалка која ќе го замени палецот, но тоа и не така добра тактика, бидејќи долготрајната примена може да ја оштети вилицата.

Со мало охрабрување и упорност од ваша страна, детето ќе се одвикне само од оваа толку штетна навика. Штом забележите дека ќе почне да го цица палецот, пренасочете го неговото внимание на неговата омилена игра или активност за која сте сигурни дека ќе пројави интерес.

„Кога ќе почне да си го цица палецот, донесете му огледалото да се погледне за само да разбере колку чудно изгледа.“

На овој начин ќе го одвлечете вниманието од внатрешни конфликти или грижи кои го притискаат да побара утеха; Обидете се да му кажете дека оваа навика е прво и најмногу штетна за него, и со цицање на палецот, ќе одбие многу од неговите пријатели, бидејќи тоа веќе е премногу големо за тоа; Организирајте дружење со деца на негова или нејзината возраст кои немаат проблем со цицање на палецот. Значи, вашето дете исто така ќе сфати дека прави нешто што е невообичаено за неговите врсници; Поттикнете го детето со измислување некаква игра со награди за него. Нацртајте временска рамка во која не треба да го цица вашиот палец и потоа изненадете го. Направете календар каде можете да го означите секој успешен ден заедно со цртање ѕвездичка, цвет или нешто што ми доаѓа на ум. Ќе видите дека ефикасноста на оваа практика е голема, бидејќи малото суштество ќе се чувствува еднаков играч во играта и исто така ќе се надева и труди да ја добие својата награда; Вклучете го детето во активности кои бараат учество на двете раце. На овој начин ќе го пренасочите вниманието од цицањето на прстот; Нанесете на палецот прехранбен производ кој има непријатен вкус. Објаснете му дека го правите ова за да го потсетите дека тој е веќе голем, наместо да го обвинувате и да се служите со казни; Кога детето ќе почне да си го цица палецот, донесете му да се погледне во огледалото за само да разбере колку чудно изгледа. Покрај тоа што е штетно за физичкото здравје на децата, цицање на палецот може да предизвика потсмев од страна на нивните врсници, што може да влијае, и на нивното самопочитување. Истакнете ги позитивните аспекти кои го придружуваат одвикнувањето од цицање на палецот, и никако не негативните, кои постојано го следат. Неопходно е детето само да разбере зошто мора да се откаже од нешто што на него му носи мир и задоволството

Прочитајте:  Сончевото време,
ја зголемува можноста за зачнување

Споделете со пријателите!