rotavirusot-e-mnogu-zarazen-mnogu-virulenten-e-otporen-na-temperaturni-promeni_image
Споделете со пријателите!

Водечка причина за инфекции стекнати во болница од која секое петто хоспитализирано дете се заразува
Ротавирусните инфекции се главна причина за акутен инфективен гастроентероколитис кај деца помлади од пет години, oдносно обилно повраќање и дијареја, што може да доведе до сериозна дехидрација и потреба од болничко лекување.

Ротавирусот е многу заразен, многу вирулентен и е отпорен на температурни промени, средства за чистење и значителен број антисептици.

Ротавирусот е вирус од семејството Reoviridae кој содржи рибонуклеинска киселина (РНК) како генетски материјал. Името се должи на неговата карактеристична форма на тркалото, што за прв пат е забележано при електронска микроскопија, така што во номенклатурата се користел латинскиот збор „рота“ што значи „тркало“. Самиот вирус има значителен број подкатегории (наречени серогрупи и серотипови), а 90 проценти од сите инфекции на човекот се предизвикани од серогрупа А. ротавируси.

Најдобрата и најефикасната мерка за превенција за која се залагаат сите релевантни организации ширум светот е вакцинацијата!

Денес, ротавирусот е познат како водечка причина за инфекции стекнати во болница и секое петто хоспитализирано дете се заразува. Но, не само што децата се изложени на ризик, туку инфекцијата често се забележува во домовите за стари лица и немоќни.

„Главниот начин на пренесување на ротавирусот е нехигиената.“

Главниот начин на пренесување на ротавирусот е контакт со загадени раце, иако вирусот може да се пренесе и преку загадени површини и предмети како што се детските играчки. Од друга страна, се смета и дека респираторниот пренос е можен (обично поради кивање).

Од почетниот контакт со вирусот до развој на карактеристична клиничка слика, обично се потребни од 18 до 48 часа. По овој период се јавува ненадејно повраќање и водена дијареја проследена со треска, болка во стомакот / грчеви и губење на апетитот.

Кај новороденчињата, ротавирусната инфекција обично е асимптоматска или блага поради пренесување на заштитни антитела од мајката преку плацентата.

Веднаш штом ќе се препознаат знаците на болест што укажуваат на губење на течности, важно е да се рехидрира заболеното детенце со орални рехидратациони средства, односно електролитен раствор, за надополнување на изгубената вода, шеќери и минерали. Поради неговиот состав, растворот има предност во однос на чаевите или чиста вода, а газираните пијалоци и сокови дефинитивно треба да се избегнуваат, бидејќи тие можат дополнително да ја влошат дијарејата.

Прочитајте:  Прва помош при изгореници кај деца

Во случај вашето бебе да го доите, почестото доење дефинитивно се претпочита за да се спречи дехидрацијата! Покрај хидратација, Светската здравствена организација (СЗО) и УНИЦЕФ препорачуваат додавање на цинк како еден од најважните чекори. Понатаму, одредени пробиотици кои досега се покажале ефикасни и во скратувањето на траењето на дијарејата.

Вакцинацијата игра важна превентивна улога во спречувањето потешки форми на инфекција со ротавирусот. Ефикасна вакцина е докажана за петте најчести соеви на ротавирус кај педијатриската популација.


Споделете со пријателите!