jazikot-na-teloto_image
Споделете со пријателите!

Говорот на телото е исклучително важен кога станува збор за средби со спротивниот пол. Секој гест или движење може да му открие на лицето наспроти нас дали сме привлечени од него или обратно.
Говорот на телото е исклучително важен кога станува збор за средби со спротивниот пол. Секој гест или движење може да му открие на лицето наспроти нас дали сме привлечени од него или обратно. Експерти од областа на социјална психологија откриваат четири основни правила што мора да се следат за време на првата средба за да ја покажеме привлечноста која ја чувствуваме кон нашиот соговорник. Сам по себе, јазикот на гестикулација е неверојатен. Лесен допир на раката или речиси незабележителна насмевка може да му покаже на вашиот соговорник дека сте привлечени од него. Од друга страна, сигналите на телото се исклучително природни и можат да зборуваат за нас, но ако сте нервозни за време на вашата прва средба, работите може да тргнат наопаку и вие несакајќи да испраќате погрешни информации.

Погледнете што не треба да кажува јазикот на телото за време на првиот состанок.

„Можеби звучи како клише, но повеќето мажи сакаат нежни жени, па затоа е важно да се користи јазикот на телото за да се истакне оваа особина. И не заборавајте дека квалитетите на ‘нежни и женствени’ е далеку од тоа што се зема за ‘слабите и ранливите’!“

Не ги напнувајте рамената

Непорен факт е дека стресниот секојдневен живот не натерал да бидеме стегнати екстремно нервозни и тоа, и тоа како влијае на нашето тело, особено во пределот на вратот. Многу е веројатно дека за време на состанокот несвесно ќе ги затегнете рамената и во одреден момент тие ќе ви бидат буквално на ниво на ушите. Ќе изгледате како да сте подготвени да станете во секој момент, а вашата нервоза ќе се пренесе на соговорникот спроти вас. Затоа, опуштете се и обрнете внимание на овој дел од вашето тело од време на време. Застанете исправено, но не покажувајте напнатост во рамената и вратот.

Прочитајте:  Совети за постигнување баланс меѓу работата и личниот живот

Чекор назад

Замислете си дека сте во бар или чекате ред за филм, а тој/таа се повлекува од вас. Како реагирате на неговата реакција?
Не, не смеете никако да го скратете растојанието повторно, туку следете го неговиот пример – исто така се повлекувате.
На овој начин, тој ќе го почувствува просторот што ве дели и ќе преземе иницијатива повторно да се приближи.

Звучи чудно, зар не? Имајте доверба во ова тврдење, затоа што овој метод навистина функционира и ќе ја зголеми довербата меѓу вас!

Не го нарушувајте личното пространство

Можеби мислите дека ако се потпрете на човекот спроти вас, слушајќи го она што тој го кажува, ќе ја направите ситуацијата поинтимна, но во реалноста тоа е потег што може да изгледа премногу агресивен. Наместо тоа, потпирајте се на столот некое време, и ако сте исправени, поставете го едното стопало зад другото.
Ова го отвора вашето тело и ве тера да изгледате опуштено. Ако тој сака да се приближи до вас, нема да е проблем да го стори тоа.

Отворете ги дланките

Во стресни ситуации за нас, имаме тенденција да ги стиснеме дланките на рацете, затегнувајќи ги мускулите. Ова е примарна реакција која го подготвува нашето тело да се бори или да избега од она што се случува во моментот. Затворените дланки се исклучително одвратен гест на првиот состанок, затоа не губете ја контролата и опуштете се. Контролирајте ги прстите и не играјте често со нив, ниту да ги стискате, допирате или да ги држите притиснати, рацете треба да зрачат со мирна состојба, тие се првиот дел од телото што покажуваат дека сме нервозни.

Ставете ги на скутот или, ако држите чаша вино, проверете дали не го зграпчувате како да е последното нешто што го имате во животот. Бидете сигурни дека вашето опуштено држење на телото ќе создаде леснотија во комуникацијата со партнерот и сè ќе оди како мед и путер.


Споделете со пријателите!