kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 426 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2

Од вкупниот број на тестирани, 112 припаѓаат на таргетираниот скрининг во градинките од Скопје, Битола и Велес без регистриран позитивен случај. 

Регистрирани се 30 нови позитивни лица. Потврдените случаи се од 8 градови (Табела 1).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 16.05.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 11
Тетово 6 2
Велес 5 1
Прилеп 3
Куманово 2
Штип 1
Битола 1
Охрид 1
Вкупно 30 3

Регистрирани се случаи во сите возрасни групи, а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се по 15 лица од женски и  машки пол.

Регистрирани се четири хоспитализирани лица. Кај пет лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 18 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 26 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Пријавени се три смртни случаи со место на живеење од Тетово и Велес. Случаите се на возраст од 57-78 години, со присутни симптоми и хоспитализирани на КИБФС. Два од случаите имале пропратни коморбидитети. Сите починати се без историја на патување и контакт со потврден случај во државата.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 16.05.2020, пријавени се вкупно 1.792 случаи на COVID-19 (I=86,6/100.000).

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2016/2017
за 19-та недела

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 30 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово, Прилеп, Тетово и Велес, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Дебар, Куманово, Прилеп и Велес. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга и Гостивар.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 16.05.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 4.425.485 (86.827 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 302.059 (4.940 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.848.445 (22.150 нови)
 • Смртни случаи – 164.723 (1.446 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 1.909.483 (45.015 нови)
 • Смртни случаи – 115.057 (3.123 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 315.668 (10.479 нови)
 • Смртни случаи – 9.701 (143 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 166.721 (1.171 нов)
 • Смртни случаи – 6.697 (33 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 127.995 (5.741 нов)
 • Смртни случаи – 4.201 (151 нов)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 54.461 (2.271 нов)
 • Смртни случаи – 1.667 (44 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!