galeta-od-zelka-i-pecurki-2
Споделете со пријателите!

Зелката е во полн ек, некој ја сака како кисела, а Французите секогаш во „галета
Доколку сте љубители на француската кујна тогаш дефинитивно овој рецепт не би требало да го изоставите во вашата кујна, рецептата е за 3-4 особи.

  • 1 1/4 шољи брашно;
  • 200 gr свежи шампињони или некои други печурки;
  • 1/2 путер, исечен на коцкички;
  • 1/4 шоља павлака;
  • 1/4 шоља ладна вода.

Брашното помешајте го со солта, во друг сад ставете го путерот на коцки и двата сада ставете ги во замрзивач на 1 саат. Потоа измешајте ги со прсти, во трет сад изматете ја павлаката со сокот од лимон и водата и пола од оваа мешавина сипете во брашното и мешајте со прсти. Кога ќе се направат првите топки тесто, извадете ги, па во брашното додадете ја останата мешавина и повторно промешајте со прсти. Спојте ги топките во една топка, без многу месење и ставете ја во фрижидер на 1 саат.

galeta-od-zelka-i-pecurki-1За тоа време на загреан путер испржете ги кромидот и печурките со зачините, додадете ги зелката и кељот, 1 лажиче сол и пола чаша вода. Оставете да се динста, поклопено, на тивко околу 10-15 минути, додавајќи уште вода ако треба, додека зелката не омекне. Потоа тргнете го капакот и мешајте течноста да испари, па додадете ги вареното јајце, оцетот и павлаката.

Прочитајте:  Откријте ги причините за опстипација

Исукајте го тестото во голем тенок круг, префрлете го врз задната страна на најголемото тавче од рерната. Ова не оди лесно затоа што тестото многу се лепи. Краевите од тестото треба да висат од тавчето.

Истурете го филот во средината на тестото и направете куп со пречник 18-20 cm. Префрлете ги краевите од тестото врз филот, во средината да остане непокриен дел. Премачкајте го тестото со стопениот путер и истурете го оноа што ќе остане од путерот врз филот. Печете ја галетата во загреана рерна на 200°C околу половина саат.

* рецептите со во целост превземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!