dali-gumenite-igrachki-za-banjanje-vodat-samo-nasmevki_image
Споделете со пријателите!

Гуменото пајче во вашата бања кое го користите за забава додека ги бањате вашите најмили е биолошка опасност. Тоа е еден од предметите во вашиот дом кои изгледаат нај наивно, и наликува на предмет кој води само до насмевки. Но дали навистина постои само да плови и да креира насмевки?
Гуменото пајче во вашата бања кое го користите за забава додека ги бањате вашите најмили е биолошка опасност, презаситена со потенцијални патогени.

Тоа е еден од предметите во вашиот дом кои изгледаат нај наивно, и наликува на предмет кој води само до насмевки. Но дали навистина постои само да плови и да креира насмевки?!

Но зад наивната „фасада“ стои валкана и потенцијално опасна тајна. Кошмарот е реален!

Ново истражување открива гумените играчки имаат темна страна која е и фигуративно и буквално таква. Научниците откриваат дека овие навидум здрави играчки дејствуваат како инкубатори за потенцијално патогени бактерии и габи – кои се лепат во внатрешниот шуплив дел на играчката во форма на нечистотија.

Изненадени? Веројатно не треба да бидеме!

„Никој од нас не би се посомневал дека гуменото пиленце е биолошка опасност.“

На крајот на краиштата, знаеме дека сме опкружени со бактериски замки во нашиот секојдневен живот, а предметите кои ги користиме за чистење се всушност најнечисти од сите. Но, никој од нас не би се посомневал дека гуменото пиленце е сомнителен предмет, (особено кога сме внимавале при изборот да тоа биде изработено од нетоксична гума). Тоа зазема посебно место во нашите домови.

За разлика од стариот кујнски сунѓер – лишен од карактер и комплетно одстранет заради очигледната нечистотија – гумените играчки се нешто што асоцира на среќа, смеа и невиност. Децата играат со нив, ги полнат со вода, па потоа ја цедат водата од нив, па дури и ги ставаат во устата.

Прочитајте:  Крај на вирусите преку „добрите” бактерии

Во новата студија, научниците предводени од страна на Швајцарскиот сојузен институт за технологија Е.Т.Х. собрале 19 играчки од бањите од Швајцарски домови и при тоа зеле шест чисто нови играчки и ги емитирале условите од реалниот свет во кој се наоѓаат гумените играчки, изложување на вода, сапун, шампон, течности од човечкото тело и бактерии. Новата група на гумени играчки: патки, крокодили и други играчки за бања – влегле во студијата комплетно чисти.

После 11 неделна изложеност на средина карактеристична за нивната домашна употреба, тие биле исечени на половина а резултатите може да звучат одвратно но се апсолутно реални.

Во биофилмот кој се создал на нивната внатрешна површина се откриени 5-75 милиони клетки по квадратен сантиметар.

Габични видови биле откриени во речиси 60 проценти од вистинските играчки за бања користени и земени од реални услови, а во 80 проценти од ново купените играчки наменети за студијатс.

„Ова може да води кон јакнење на имунитетот“, објаснува микробиологот Фредерик Хамс, но исто така може да резултира со инфекција на око, уво па дури може да доведе и до гастроинтестинални инфекции”.

На крајот на краиштата, тимот соопшти дека е потребно да се направат уште клинички студии во кои ќе се разгледа колку се опасни овие биофилмови-особено за децата, и упати апел до родителите да ги чистат и сушат играчките после употреба со цел да се намали периодот за инкубација, или да не купуваат воопшто играчки кои имаат отвор.


Споделете со пријателите!