akutna-opstipacija-kako-bezbolno-reshenie-efikasen-tretman-prirodni-preparati_image
Споделете со пријателите!

Со природни препарати до безболно решение и ефикасен третман на акутна опстипација
Запек (опстипација) е заеднички здравствен проблем кој ги зафаќа сите возрасни групи. Се карактеризира со нередовно или непотполно празнење на цревата, што може да биде пропратено и со други симптоми како стомачна болка и стомачни грчеви. Долготрајниот запекот без соодветен третман може да доведе до појава на хемороиди, цревна инконтиненција или губење на контрола врз празнење на цревата, како и фекалната импакција, сериозна состојба кои се карактеризираат со акумулација на сува и тврда столица во финалниот дел од цревата, што го спречува нормалното празнење на цревата.

„Редовна хидратација и физичка активност клучни за воспоставување на рутина за одење во тоалет.“

Во детската популација знаците може да бидат и суптилни, губење на апетитот, раздразливост, недостиг на енергија итн. Најчестите причини за запек се поврзани со модерен животен стил, како што се недоволно внесување на течности, исхрана сиромашна со диетални влакна и недостаток на физичка активност. Психичките фактори, земање на некои лекови и задржување на стимулот за празнење на дебелото црево исто така може да биде една од причините за појава на запек. Децата може да се плашат да одат во тоалет, особено надвор од нивниот дом. Како прва помош во случај на запек, се препорачува да се адаптираат животните навики. Ова примарно се однесува на исхраната и физичката активност.

Редовна хидратација и внес на квалитетни исхрана како овошје, зеленчук и цели зрна ќе го зголемат обемот на столицата и ќе ја омекнат а дефекацијата ќе стане почеста и полесна. Редовната физичка активност ќе ја стимулира перисталтиката на цревата и на тој начин ќе се забрза празнење на цревото. Од помош исто така може да биде воспоставување на рутина за одење во тоалет во одредено време.

Прочитајте:  Офталмолошки преглед со смартфон [ВИДЕО]

Во случај проблемот да остане и покрај применување на погоре наведените совети, решението може да бидат употреба на лаксативи, кои се супстанции кои го поддржуваат редовното празнење на цревата. Постојат неколку видови лаксативи во зависност од начинот на кој делуваат. На пример, екстрактот од кора од крушина делува за да ги стимулира интестиналните мускули и на тој начин прави забрзување на елиминацијата на цревната содржина. Од друга страна, лаксативниот ефект на лактулоза се состои во тоа што ја апсорбира водата и на тој начин се зголемува и омекнува столицата, а дефекацијата станува полесна и почеста. За да дејството е уште поделотворно постои комбинација од овие две состојки (Лаксамол кесички) која ги обединува овие два лаксатива во иновативна формула со вкус на портокал.

Д-р Лидија Трпчевска, специјалист инфектолог

PharmaS_ProBalans_LAKSAMOL_700x90


Споделете со пријателите!