Вегетаријанска/веганска исхрана тренд или пат до подобро здравје?
Во последните децениии трендот на вегетаријанска и веганска исхрана зема замав во светски рамки но и кај нас. Аргументацијата за исклучување/ограничување на внесот на храната од животинско потекло се темели на евентуални придобивки поврзани со губење на тежината, намален ризик од некои типови на рак, подобрување на нивото на шеќер во крвта и подобро кардиоваскуларно здравје. Сепак исклучување на месото и производите од животинско потекло од исхраната може да го зголеми ризикот од нутритивни недостатоци. Ова особено доаѓа до израз доколку ваква исхрана применуваат ризични групи како што е случајот со децата, бремените жени, доилките и спортистите. Во ситуација кога има интензивно формирање/ремоделирање на телесните структури, како што се крвта, мускулите, коските или кожата, неопходно е да се консумира животинска исхрана која обезбедува хранливи материи кои не можат да се добијат само со храна од растително потекло. Практикувањето на ваков тип на исхрана кај многумина ќе резултира со замор, исцрпеност па дури и промени во расположението.Главни недостатоци на веганската исхрана
-
Есенцијалните масни киселини не се консумираат
Есенцијалните масни киселини телото не може да ги синтетизира природно и мора да се внесат со исхраната. Истите се присутни во протеините од месото и рибата. Есенцијалните масни киселини се клучот за оптимално здравје бидејќи тие се составен дел на клеточните мембрани (мозокот, очите, срцето, итн.).
-
Внесот на витаминот Б12 е многу ограничен.
Овој витамин е од суштинско значење, бидејќи е одговорен за одржување на здравјето на невроните, ДНК на клетките, метаболизмот на протеините, липидите и другите материи, неопходен е за мозокот и нервниот систем, овозможува формирање на црвени крвни зрнца итн.
Истиот е присутен речиси ексклузиво во храна од животинско потекло и при веганска исхрана неопходно е да се земаат суплементи за да се избегне ризикот од анемија, губење на меморијата, кардиоваскуларен ризик, деменција, проблеми со очите, промени во однесувањето итн.
-
Ризик од недостаток на калциум и витамин Д.
Недостатокот на млечни производи, јајца, месо и риба може да доведе до дефицит на калциум и витамин Д што е погубно за нашите коски (губење на коскена маса и остеопороза), кожа, очи, мозок но и имунитет. Суплементација во вакви ситуации е неопходна за да се сочува задоволителна здравстена состојба.
Наместо заклучок, вегетаријанската/веганска исхрана не е за секого. Доколку сепак одлучите да ја практикувате правете редовни крвни ( и други) анализи и практикувајте добро балансирана исхрана во комбинација со додатоци во исхраната (омега 3, витамини Б12 и Д, калциум итн.) со цел да се спречат недостатоците на клучните нутриенти.