tehnologijata-za-3d-pechatenje-prenesena-vo-vselenata_image
Споделете со пријателите!

Се поактуелна е темата 3Д печатење на живи ткива за вселенски истражувања.
Можноста за 3D био-печатење ќе им овозможи на астронаутите да одговорат на итни случаи во медицината кога за тоа ќе се јави потреба. Во случај на изгореници, сосема нова кожа би можела да биде био печатена, наместо да биде пресадена од друго место на телото на астронаутот, минимизирајќи ги секундарни оштетувања кои можеби и не би се лекувале така лесно во изменетата орбитална средина.

Проектот за 3Д печатење на живи ткива за вселенски истражувања во последно време е доста актуелен. Основните активности во рамките на Discovery & Preparation, а предводен од OHB System во Германија, во соработка со Центарот за транснационални истражувања на коски, зглобови и меки ткива на Тeхничкиот Универзитет во Дрезден, Германија – Technische Universität Dresden — TU Dresden.

3Д печатењето на човеково ткиво може да помогне да се одржат астронаутите здрави во текот на нивниот пат до планетата Марс! На кој начин?

Проектот ЕСА ги произведе првите био-печатени кожни и коскени примероци! Овие најсовремени примероци подготвени од тимот научници од Универзитетската болница на Техничкиот универзитет во Дрезден, како дел од проектниот конзорциум

„Кожните клетки можат да бидат био-печатени со користење на човечка плазма како био-мастило, која е богата со хранливи материи за одржување на функционално ткиво, а истовремено ќе биде лесно достапна на членовите на екипажот на мисијата“, коментира Нивес Кубо од ТУД.

„Сепак, плазмата има висока конзистентност бидејќи е течност, поради што е тешко да се работи во изменети гравитациони услови. Токму поради тој факт, ние развивме модифициран рецепт со додавање на метилцелулоза и алгинат за зголемување на вискозноста на подлогата. Астронаутите би можеле да ги добијат овие супстанции од растенија и од алги, односно тоа ќе им овозможи изводливо решение за автономна просторна експедиција“.

„Подготовката на коскениот примерок вклучува печатење на човечки матични клетки со сличен состав на био-мастило, со додавање на коскен цемент од калциум фосфат како материјал кој е структурен поддржувач, кој потоа се апсорбира во фазата на раст“. – продолжува Кубо.

Произведените примероци се првите чекори во амбициозната идеја за успешно и практично остварливо био-печатење, во вселенски. Проектот ги разгледува можните објекти што би биле потребни, во однос на опрема, како и можноста да се создадат посложени ткива за трансплантација – кулминирајќи во крајна линија во печатењето на цели внатрешни органи!

Прочитајте:  Неколку совети за справување со непријатниот мирис на стапала

„Патувањето до Марс или другите меѓу-планетарни дестинации ќе вклучува неколку години во вселената“, коментира Томазо Гинини, раководител на Одделот за структури, механизми и материјали на ЕСА, кој го надгледува проектот.

Носењето на големи количини медицински потрошен материјал за сите можни потреби би било невозможно во ограничениот простор на вселенското летало!

„Екипажот ќе има многу ризици, и враќањето дома рано нема да биде никако можно! – изјавува Гинини.“

Со тоа дополнително се наметнува потребата можноста за 3Д био-печатењето за брза реакција при итни медицински случаи. Во случај на изгореници, на пример, сосема нова кожа би можела да биде био-печатена, наместо да биде пресадена од друго место на телото на астронаутот, правејќи секундарни оштетувања кои можеби не би се лекувале лесно во орбиталната средина!!!

„Или во случај на фрактура на коска, што е поверојатно да се случи поради бестежинскиот простор, заменска 3Д коска може успешно да биде вметната наместо повредената. Во сите случаи, материјалот за био печатење ќе потекнува од повредениот астронаут, а со тоа и ќе се намали ризикот за отфрлање на трансплантираното ткиво“.

3Д био-печатењето е во постојан развој на планетата Земја, но, овој проект е првиот што е усвоен надвор нејзините граници!!!

Потребно е различните технологии да се оптимизираат и усовршат со цел да се направи повеќе со помалку ресурси, за работите да функционираат успешно во вселената полна со предизвици.

„Се надеваме дека работата што ја правиме со 3Д био-печатењето во вселенски услови ќе помогне да се забрза напредокот и на Земјата, а со тоа и да се забрза достапноста на оваа технологија!“ – полни со надеж изјавуваат членовите на тимот.


Споделете со пријателите!