ors-prv-izbor-pri-dehidratacija-kaj-deca-pri-dijarea-i-povrakjanje_image
Споделете со пријателите!

Дехитрадатцијата е состојба на организмот во кој има недостаток на течности
„Најчести причини за појава на дехидратација се појава на дијареа и повраќање, зголемена телесна температура.“
Водата е неопходна за правилно функционирање на човечкиот организам, таа завзема 2/3 од телесната тежина и е вклучена во скоро сите функции кои се случуваат во телото, па поради тоа нејзината улога е доста голема за нормално и правилно функционирање на телото. Најмногу вода се троши преку дишењето, потење и уринирање, но постојат и други начини на губење на водата кои што можат да го убрзаат процесот на дехидратација на организмот.

Дехитрадатцијата е состојба на организмот во кој количината на течностите кои ги губи телото е поголема од оние кои што се внесуваат.

Меѓу првите симптоми на дехидратација е жедта. Колку е поголема жедта толку е и поголема скалата на дехидратација на организмот.

Освен жедта ќе наброиме уште неколку симптоми кои се појавуваат кога дехидратацијата е веќе присутна:

 • Сува уста;
 • Главоболка;
 • Вртоглавица;
 • Поспаност;
 • Слабост во мускулите;
 • Запек;
 • Претерано жолта мокрача.

Овие симптоми се јавуваат во рана фаза од дехидратација и доколку не се превземе нешто за рехидратација тогаш се јавуваат потешки симптоми на дехидратација а такви се:

 • Намалено производство на урина;
 • Отсуство на солзи и потење;
 • Намален крвен притисок;
 • Тахикардија;
 • Збунетост и вртоглавица.

Најчести причини за појава на дехидратација се: појава на дијареа и повраќање, зголемена телесна температура, често мокрење, изгореници и други оштетувања на кожата.

Прв чекор во рехидрирање на дехидрирано тело е употребата на орални рехидртатациски раствори или ОРС . Овие раствори се познати уште и како електролити што во суштина и се, односно преставува брз внес на веќе изгубени катјони и анјони, како што се натриум (Na+) , калиум (K+), калциум (Ca2+), хлориди (Cl)

Освен катјони и најони во составот има и глукоза која што исто така има улога во фазата на рехидратација.

Употребата на овие раствори се прави голтка по голтка со растојание од временски интервали од 5 минути. Употребата на ОРС препаратите за 93% ја намaлила смртноста кај пациенти кои страдале од прекумерно губење на течности при дијареа. Овие раствори се на листата на есенцијални лекови на Светската здравствена организација како најефикасни најсигурни лекови во здравствениот систем.

Прочитајте:  Дозирање и извори на витамин Ц

Д-р Ванчо Коцевлекар по општа медицина

PharmaS_ProBalans_DIARINO_ORS_700x90


Споделете со пријателите!