diarino-pharmas-komercijalen-tekst-filip-ackoski
Споделете со пријателите!

Дијареата е пореметување кое се карактеризира со зголемена содржина на вода во столицата како и зголемен број на столици дневно. Покрај ова се јавува и стомачна болка, раздразливост, температура и повраќање. Дијареата во раната детска возраст е 2 ро по ред пореметување по зачестеност веднаш после респираторните инфекции. Најчесто ги погодува децата помеѓу 1 и 3 години

Главна прехрамбена и терапевтска цел е да се избегне дехидрацијата

Дијареата може брзо да доведе до дехидрирање особено кај децата кои повраќаат поради што есенцијално е да се надокнади загубената течност.

Затоа децата и возрасните со изразена дијареа и повраќање треба да користат
орални рехидратациски средства – Diarino ORS!!!

Што е Diarino ORS?

diarino-pharmasDiarino ORS претставува нов додаток во исхраната кој осигурува внес на натриум, калиум и други електролити со кои се надополнува изгубената сол и јаглехидрати.

Оргиналната формулација покрај ORS (орални рехидратациски соли) содржи и пробиотик S.boulardii кој значајно го намалува периодот на траење на дијареата.

За што се употребуваат Diarino ORS кесичките?

 • Дијареа предизвикана од антибиотици кај деца и возрасни;
 • Патничка дијареа кај деца и возрасни;
 • Акутни инфективни дијареи кај деца и возрасни;
 • Терапија и ерадикација на H.pylori кај деца и возрасни;
 • Инфекции со Clostridium difficile и Salmonellom typhi;
 • Crohn-ова болест,  синдром на иритабилен колон, дијареа при HIV – инфекции и парентерална исхрана;
 • Некротизирачки ентероколитис.

Карактеристики и дејство на состојките на Diarino ORS?

Пробиотик S.boulardii:

 • Го преживува трансферот низ сите делови на дигестивниот тракт;
 • Природно е отпорен на антибиотици!!!!
 • Не го колонизира дигестивниот тракт – се елиминира од фецесот после 3-5 дена од прекинот на употребата;
 • Ги инхибира бактериските токсини и го инхибира растот на патогените (Candida albicans, Salmonella typhumurum);
 • Ја зголемува концентрацијата на IgA (противвоспалително дејство);
 • Значајно го намалува периодот на опоравок на цревната микрофлора после третман со антибитици;
 • Позитивно влијае на метаболизмот на колонот преку зголемување на концентрацијата на кратко ланчаните масни киселини.

ORS (орални рехидратациски соли)

 • Осигурува внес на натриум, калиум и други електролити со кои се надополнува изгубената сол и јаглехидрати;
 • ORS  се специјално дизајнирани за состојби кога настапува умерена до силна дехидрација: воспаление на очи, недостаток на солзи, сува уста и помалку од една мокра пелена на 6 часа (кај бебиња).

Начин на употреба:

 • Една кесичка се раствора во 250 мл зовриена и оладена вода на собна температура вода и се пие во мали голтки. За да се подобри вкусот, подготвениот раствор може да се заслади со мала количина на овошен сок;
 • Друга можност е да се меша со кисело млеко во прав или каша (собна температура);
 • Подготвениот раствор PharmaS – Diarino ORS, треба да се испие за 6 часа, ако се чува во фрижидер или за 3 часа ако се чува на собна температура;
 • Возрасни и деца постари од 1 година: 2 кесички дневно;
 • Деца од 4 месеци до 1 година: 1 кесичка дневно.


PharmaS Diarino ORS – за брза рехидратација при дијареа и повраќање.

ПхармаС Лекови дооел

Pharmas logo.fh10

Бул.8-ми Септември 2/2-2/5
1000 Скопје Р.Македонија
тел.: 02 / 2550 350 факс: 02 / 2550 351
office@pharmas.mk
www.pharmas.mk
www.diarino.hr

 PharmaS_ProBalans_DIARINO_ORS_700x90

 * Комерцијален текст


Споделете со пријателите!