Периодот на зелките започнува па зелка манџа секогаш добра идеа за ручек
Манџа која долго се готви, ама нема многу работа во подготвувањето.
- 1 средна зелка, исечена на парчиња;
- 500 gr свинско без коски, исечено на парчиња;
- 1 домат, исецкан, или сок од домат;
- 2 лажички црвен пипер;
- масло;
- сол;
- (може да се стават и 1-2 моркова исечени на кругчиња).
Во големо тенџере ставете малку масло, пола од зелката, свинското, 1 лажиче црвен пипер, сол, 2-3 шољи вода, доматот, остатокот од зелката, уште сол и црвен пипер. Не се секирајте ако не ја собира зелката во тенџерето, со варењето ќе спласне. Гответе ја зелката на средно со капак околу 2 часа или додека убаво не омекне и зелката и месото, од време на време промешајте и пробајте, ако треба додадете уште вода или сол.
Оваа манџа може и да се замрзне.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано