ulogata-na-probioticite-pri-tretmanot-na-uti_image
Споделете со пријателите!

Инфекциите на уринарниот тракт се извор на непријатност и грижа за многу пациенти особено жените
Инфекциите на уринарниот тракт се еден од најчестите видови на бактериски инфекции опишани од страна на здравствените професионалци. Тие се јавуваат кога таканаречените „лоши“ бактерии, најчесто E. coli, предизвикуваат инфекциии на уринарниот тракт. Инфекции можат да се случат во бубрезите, или долниот уринарен тракт (мочниот меур). Оние на мочниот меур се викаат циститис.

Жените се подложни на циститис бидејќи уретрата кај нив е долга само 4 см, така што тоа представува кратко растојание за „лошите“ бактерии да стигнат до мочниот меур. Тие патуваат од ректумот, асцендентно преку уретрата во мочниот меур.

 „Лоши“ бактерии се секогаш присутни во генитоуринарниот тракт, но инфекции се предизвикуваат кога настануваат следниве промени:

 • Хормонски промени;
 • Зачестена сексуална активност;
 • Нерамнотежа на добри и лоши бактерии во гениталниот регион;
 • Бременоста може да биде причина бидејќи се менува позицијата на уретрата.

Знаци и симптоми на УТИ вклучуваат:

 • Често мокрење, на секои 20 минути;
 • Лош мирис на урината;
 • Заматена урина;
 • Пржење и болка при мокрење;
 • Треска и болка во долниот дел на грбот, обично кога се инволвирани бубрезите.
Пробиотици се живи микроорганизми кои кога се земаат од страна на домаќинот даваат здравствен бенефит

Пробиотиците се дефинирани како живи микроорганизми или „добри“ бубачки кои кога се земаат од страна на домаќинот даваат здравствен бенефит. Живи бактерии природно се наѓаат не само во цревата, но, исто така, и во генитоуринарниот тракт. Постојат студии кои укажуваат на заштитната улога на таканаречените „добри“ бактерии кои може да играат улога во спречување на инфекциите на уринарниот тракт.

Прочитајте:  Природно засилете го вашиот имунолошки систем и подгответе се за налетот на вируси и бактерии кој следи!!!

Специфични видови на бактерии кои најчесто се среќаваат во генитоуринарниот систем се смета дека влијаат на спречување на инфекции на УТ на следниов начин:

 1. Производство на супстанции кои го спречуваат лепењето/адхезија/ на E. coli и други патогени на клеточната мембрана;
 2. Намалување на воспалението преку имунолошкиот систем;
 3. Произведуваат муцин, кои дејствува како бариера за таканаречените „лоши“ бактерии заштитувајќи ја непосредната околина.

Студиите укажуваат дека кај жените кои страдаат од инфекции на уринарниот тракт, присуството на повеќе „добри“ бактерии во генитоуринарниот област може да доведе до помалку УТИ.

Се смета дека присуството на мала концентрација на „добри“ бактерии во оваа област, им овозможуваат на „лошите бактерии“ полесно да се колонизираат и да се префрлат од дебелото црево/ректумот на уретрата и мочниот меур, а одтука кон горниот уринарен тракт.

Д-р Илија Келепуровски, специјалист уролог


Споделете со пријателите!