treba-li-da-prestaneme-da-pieme-flashirana-voda
Споделете со пријателите!

Дали ќе добиете поздрав, побезбеден или поосвежителен пијалак ако го купите од маркет? Одговорот е „не“, а со тоа и штетите на животната средина и секако го ослабувате вашиот паричник
Флашираната вода е најпродаваниот спакуван пијалак во светот. Луѓето повеќе купуваат флаширана вода од овошни сокови или газирани пијалаци. Само во 2015 година, во САД се продадени 30 милијарди пластични шишиња вода, а во светски рамки приходот од продажбата на флаширана вода изнесувала 60 милијарди долари годишно.

Сепак, колку и неверојатно тоа да звучи, овој пијалак може бесплатно да го набавиме од чешма. Флаширана вода чини помеѓу 500 до 1.000 пати повеќе од водата од чешма. Значи, тоа ја прави поздрава? Можеби има подобар вкус? Тоа го одлучува потрошувачот! Но едно е сигурно, според некои извештаи во текот на „животниот век“ на едно шише од половина литар во атмосферата се емитира околу 82,8 gr. јаглерод диоксид – CO2. Овој т.н. carbon footprint и не е така незначителен, ако општо познат факт е дека кога сите купуваат вода за пиење. Стапката на рециклирање во светот секојдневно се подобрува, но проценката е дека помалку од една четвртина шишиња се рециклираат. Значи ли дека флашираната вода е толку добра што вреди да се купува, а истовремено сме свесни дека и наштетува на планетата Земја? Треба ли да престанеме да ја купувате?

Решението е многу едноставно. Да, треба да престанете да купувате флаширана вода. Нема докази дека е подобро за вас и всушност, тоа може да е помалку безбедна од водата од чешма. Две третини од вода од чешмата потекнува од површинските води (акумулации, езера, реки) и остатокот од подземните води (подземни геолошки формации во кои се влева дождовница). Таа е се третира според строги стандарди, кои ја прават побезбедна од флаширана вода. Водата од чешма има резидуи на хлор во кои обично не можете да ги вкусите, но присуството на хлор ја прави поотпорна на бактерии. Доколку мислите го чувствувате хлорот додека пиете вода, ставете ја водата да отстои половина час во фрижидер. Постои загриженост кај популацијата дека водата од чешма содржи естрогени од таблети за контрацепција или пак други резидуи од урината на луѓето, но сето тоа се само неосновани шпекулации. Отпадните води се третираат пред да стигнат до природни води и според многубројни студии низ целиот свет не постои доказ дека разни резидуи се присутни во водата од чешма.

Прочитајте:  Одберете ја најсоодветната перница за вас

Една студија изведена над 1.000 луѓе од Белфаст покажала дека тие не можеле да разликуваат вода од чешма и флаширана вода, кога биле прашани која е повеќе пријатна, почиста, поприродни и поосвежувачка. Флаширана вода може да биде изворска или пак од водоводната мрежа, таа може да се третира, да и се отсрани железото или други тешки метали. Но сепак, нејзиниот успех се должи на одличниот маркетинг и човечката мрзеливост.

Значи дел од решението е да купите стаклено шише, наполнете го со вода од чешма и добро оладете ја. За оние кои сакаат вода со малку повеќе шмек можат да испробаат некој од следниве рецепти.

4-nacini-da-si-napravite-vkusna-i-osvezitelna-voda-za-zdrav-zivot
4 начини да си направите вкусна и освежителна вода за здрав живот

Споделете со пријателите!