akuten-bronhitis_image
Споделете со пријателите!

Бронхитисот е прилично честа причина за барање медицинска помош, како кај децата, така и кај возрасните.
Оваа болест може да биде компликација на некоја друга болест (обична настинка на пример) или да биде независна болест. Бронхитисот е всушност воспалителен процес на бронхиите. Постојат две форми на болеста, акутен и хроничен, кои се различни една од друга и според тоа, бараат различни пристапи кон третманот.

„Главните „виновници“ на акутниот бронхитис се бактерии и вируси, поретко се габи, токсични материи, алергени.“

Акутниот бронхитис е акутно воспаление на мукозата на бронхијата, што подразбира интензивирање на бронхијалната секреција и силна кашлица со спутум. Главните „виновници“ на акутниот бронхитис се бактерии и вируси (поретко се габи, токсични материи, алергени). Инфекцијата со оваа болест се врши преку воздухот со секрети од пациент кој веќе страда од оваа бронхитис (кивање, зборување, бакнување, итн.). Постојат и други фактори кои можат значително да го зголемат ризикот од било кој тип на бронхитис: генетска предиспозиција, живот во неповолни климатски услови, пушење (вклучувајќи пасивно). Сето тоа започнува, по правило, со сува кашлица, која често го мачи пациентот ноќе, лишувајќи го од добар сон. Потоа, по неколку дена, кашлицата станува влажна – во текот на овој период пациентот обично се чувствува уморен и преоптоварен, неговата телесна температура може малку да се зголеми. Значи, првиот и најкарактеристичен знак на бронхитис е силна кашлица, во почетокот сува (непродуктивна), а потоа со обилен спутум. Во просек, нормалните бронхии произведуваат околу 30 грама дневно. Тој претставува бариера и има заштитна функција – ги штити бронхиите од оштетување, го загрева и го чисти воздухот што вдишува, обезбедува локален имунитет.

При бронхитис, патогените и провокаторите на болеста ги оштетуваат клетките кои ја сочинуваат бронхијалната мукоза и започнува воспаление. Како резултат на тоа, секрецијата се зголемува неколку пати. Оваа слуз води до нарушување на функцијата на бронхиите, а освен тоа, претставува и добар медиум за животот на микроорганизмите. Ова е проследено со: течење на носот, конјуктивитис, болки во грлото, засипнатост, општа слабост, треска, главоболка, потење, болки во мускулите и зглобовите.

Прочитајте:  Епилептичен статус – Како да го препознаеш  и да пружиш прва помош

Со навремено консултирање на лекар и назначување на соодветен третман, прогнозата за бронхитис е доста поволна. Како по правило, акутниот бронхитис се лекува во рок од 10 дена. Антибиотиците се вклучуваат во терапија кога е откриен патоген кој е осетлив на дејството на овие лекови. Терапијата по правило, вклучува и: експекторанти, имуностимуланти, витамини, антипиретици за треска и блага болка, внес на повеќе течности и одмор. Се препорачуваат инхалации со физиолошки р-р и муколитик заради разредување на густата и вискозна слуз во дишните патишта, намалување на локалното воспаление и спречување на појавата на бактериски биофилм.

Д-р Светлана Зотовска, специјалист педијатар


Споделете со пријателите!