supa-od-peceni-morkovi_image
Споделете со пријателите!

Оваа супа е одличен избор за да се стоплите овој зимски период
Супата од печени моркови е доволно свежа за да ве освежи а воедно и да ве загрее во ладните зимски денови. Не е е многу зачинета и претставува вистински избор доколку сакате малку поразлична супа на вашата трпеза.

  • 1 кг. моркови, измиени;
  • 1 јаболко, излупено и исечено на четвртинки;
  • маслиново масло;
  • 1 голем кромид, ситно исецкан;
  • 1 – 2 чешниња лук, истолчени;
  • 1 лажиче мелен ѓумбир;
  • 1 лажиче кари;
  • 3 шолји вода;
  • сол, бибер.

За послужување:

  • кисела павлака;
  • сув власец (или уште подобро, свеж).

Помешајте ги морковите и јаболкото со малку маслиново масло, додајте сол и бибер и ставете ги да се печат на 200°C околу 40 минути, или додека морковите не омекнат. Промешајте ги еднаш или два пати во текот на печењето.

Ставете ги кромидот и лукот во тенџере со малку масло и пржете ги на тивко неколку минути. Потоа додајте ги печените моркови и јаболкото, ѓумбирот и кари зачинот и три шолји вода. Изблендирајте ја супата и додадете вода и сол по вкус, сè додека не ја добиете саканата густина.

Сервирајте ја супата со павлака и сув власец, или јогурт, слатка павлака и некој свеж зачин.

* рецептите во целост се преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!