spermatozoidite-novo-oruzhje-za-borba-protiv-rak_image
Споделете со пријателите!

Импресивен прв чекор во третман на рак на гениталниот тракт кој претставува иден спас за животите на илјадници жени од целиот свет кои се дијагностицирани со рак на гениталниот тракт секоја година
Истражувачите од Институтот за интегративна нанонаука и Универзитет за технологија „Кемниц“ во Германија, пронајдоа начин да се подобри процесот на достава на лекови за лекување на состојби како што се рак на гениталиите, ендометриоза и инфламаторни заболувања на карлица. Доставување на лекови во ефективни дози на вистинското место, без оштетување на здравите клетки е еден од главните предизвици во истражувањето на лекувањето на ракот. Лековите се пакуваат во мали меурчиња, наречени липозоми, со што се постигнува нивна поголема растворливост и во исто време го штити телото од токсични содржини кои се ослободуваат. За жал, сè уште има други проблеми кои треба да се решат, вклучувајќи го нивното разредување додека патуваат до целната клетка.

Природата ни нуди решение во форма на клетки кои можат да се движат во одредена насока, благодарение на „моторизираност“ со камшик наречен flagellum.

Благодарение на овој факт, многу видови на бактерии совршено ќе одговараат да прават навигација низ различните патишта во телото при што би биле хемиски означени или под некој вид на надворешна контрола. Но тука е фактот дека постои веројатност тие да бидат уништени од страна на имунолошкиот систем пред да успеат во својата мисија.

Сперматозоидот може да понуди подобро решение, особено за услови како оние во женскиот репродуктивен тракт. Овој тип на клетки веќе одговара за навигација во таа средина.

Истражувачите ја тестирале својата идеја со натопување говедски сперматозоиди во хемотераписки лек наречен доксорубицин, еден од најчесто користените за лекување на гинеколошки карциноми.

За сперматозоидот да стигне во вистинската насока, тимот користи форма на 3D печатење наречена нанолитографија“

За сперматозоидот да стигне во вистинската насока, тимот користи форма на 3D печатење наречена нанолитографија, при што се креира тенок појас обложен со тенок слој на железо. Овој железен костим одговора на магнетни полиња и притоа сперматозоидот стига во одредена насока. Четири флексибилни оружја биле изградени во предниот дел на појасот на спермата, дизајнирани да се наведнуваат како што удираат во клетката и ја ослободуваат спермата од појасот.
spermatozoidite-novo-oruzhje-za-borba-protiv-rak_image1

Прочитајте:  Ремисијата на рак на дојка може да се предвиди со нов тест на крв

Истражувачите ги ставиле на серија експерименти за да се тестира нивната подвижност, насоки, како и способноста да го донесат лекот во лабораториски одгледувани клетките на ракот наречени HeLa. И покрај тоа што појасот ја забави нивната брзина за речиси половина, лекот имаше мало влијание на далечина на која можат да патуваат, тие сепак успеаа да се движат на команда и да го пренесат лекот во клетките на ракот, барем во петриевиот сад (ин витро). Истражувањето е објавено и отворено за други заинтересирани истражувачи да дискутираат пред да се доставува за рецензија.

Ракот на грлото на матката е одговорен за смртта на 266.000 жени во светот во 2012 година и има удел со 7,5 отсто од сите смртни случаи од рак кај жените.

„Иако сè уште има предизвици кои треба да се надминат пред овој сперма хибрид-систем да може да се примени in vivo, ова е импресивен прв чекор во третман на рак на гениталниот тракт при што би можело да се помогне да се спасат животите на илјадници жени од целиот свет кои се дијагностицирани со рак на гениталниот тракт секоја година.


Споделете со пријателите!