kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестиран е вкупно 771 материјал во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2.

Од вкупниот број на тестирани, 221 припаѓаат на таргетираниот скрининг во градинките и домовите за стари лица (Скопје, Тетово, Прилеп и Битола) каде не се регистрирани позитивни случаи.

Регистрирани сe 62 нови позитивни случаи од 9 градови во државата (Табела 1). Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (38,7%).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 30.05.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 24
Штип 14
Тетово 12
Струга 4 1
Гостивар 3 1
Куманово 2
Велес 1
Кочани 1
Валандово 1
Вкупно 62 2

Регистрирани се случаи во сите возрасни групи, а најзастапена е возрасната група од 40-49 години со 14 позитивни. Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 33 лица од женски и 29 од машки пол.

Регистрирани се девет хоспитализирани лица. Кај 25 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови регистрирани случаи, 42 имаат контакт со потврден случај. Не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 17 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Пријавени се 2 смртни случаи, од Гостивар и Струга (Табела 1). Случаите се на возраст од 60-64 години, сите со присутни симптоми. Случаите биле хоспитализиран во ОБ Гостивар и ГОБ 8-ми септември каде и починале. Еден имал пропратни коморбидитети, а немале контакт со потврден случај. Починатите се без историја на патување.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2016/2017
за 12та недела

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 30.05.2020, пријавени се вкупно 2.226 случаи на COVID-19 (I=107,1/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 31 град/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово, Прилеп, Тетово и Велес, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Велес, Куманово, Прилеп и Дебар. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга и Гостивар.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 30.05.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 5.817.385 (116.048 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 362.075 (5.017 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 2.677.500 (64.408 нови)
 • Смртни случаи – 154.608 (3.396 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.122.350 (19.776 нови)
 • Смртни случаи – 179.353 (975 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 489.921 (14.502 нови)
 • Смртни случаи – 12.078 (245 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 249.525 (11.445 нови)
 • Смртни случаи – 7.157 (313 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 180.446 (944 нови)
 • Смртни случаи – 7.014 (33 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 96.902 (3.973 нови)
 • Смртни случаи – 2.482 (55 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!