shto-se-keloidi_image
Споделете со пријателите!

Келоидите и хипертрофичните лузни во суштина се бенигни израстоци на фиброзните влакна кои се јавуваат како резултат на абнормална реакција на траума.

Постојат многу и различни по текстура, боја и големина лузни. Многу од нив се намалуваат по големината со текот на времето, стануваат помазни и помалку забележливи. Но, кај околу 10% од луѓето, дури и ситни повреди може да предизвикаат лузни кои се премногу големи, подигнати и темни по боја. Тие растат над границите на почетната повреда на кожата и може да продолжат да растат со текот на времето. Овие видови лузни се познати како келоиди.

„Келоидите и хипертрофичните лузни во суштина се бенигни израстоци на фиброзните влакна кои се јавуваат како резултат на абнормална реакција на траума.“

Келоидите и хипертрофичните лузни во суштина се бенигни израстоци на фиброзните влакна кои се јавуваат како резултат на абнормална реакција на траума.

Зошто Келоидите се проблем?

Заздравувањето на раните како нормален биолошки процес во човечкото тело се одвива низ различни фази:  хемостаза, воспаление, пролиферација и ремоделирање.

За раната да се лекува ефикасно, сите четири од овие фази мора да се појават во правилен редослед. Сепак, различни фактори можат да влијаат на една или повеќе фази на овој процес. Формирањето лузна е резултат на биолошкиот процес на заздравување на раните во кожата и другите ткива на телото и е природен дел од процесот на лекување.

Лузните се сметаат за абнормални кога:

  • количината на фиброза е прекумерна или субоптимална, како што е кај хипертрофични, атрофични или келоидни лузни,
  • кога е засегната нормалната функција;
  • кога предизвикуваат симптоми.

Лузните, исто така, се сметаат за абнормални кога се на место на кое предизвикуваат естетска непријатност кај пациентот.
За разлика од повеќето лузни, келоидите не се повлекуваат со текот на времето. Освен од естетска гледна точка, луѓето со келоиди може да доживеат непријатност, затегнатост или дури и ограничен опсег на движење ако се појават во близина на зглобот, како што се коленото или глуждот.

Прочитајте:  Алтернативна медицина или Официјална измама

Претераното истегнување на кожата може да предизвика чешање, а поради неговата големина, келоидите се изложени на чести триење на облеката, предизвикувајќи иритација.

Причини за појава на келоид

Кога кожата е повредена, таа започнува да формира клетки за производство на колаген за да се залечи раната. Идеално, клетките ја завршуваат својата работа и ја затвораат раната, оставајќи мала лузна. Кај келоидите, клетките на кожата продолжуваат да се размножуваат дури и откако ќе залечи раната. Ткивото на лузната продолжува да расте, формирајќи голема, подигната лузна.

Иако келоидите можат да се појават во кој било вид на кожа, тие веројатно се формираат кај:

  • оние кои имаат семејна историја на келоиди
  • луѓе под 30-годишна возраст, особено тинејџери кои минуваат низ пубертет
  • бремени жени
  • луѓето со потемни тонови на кожата, како што се оние од азиско, шпанско или афро-американско потекло, тие исто така имаат поголема веројатност да развиваат келоиди од другите луѓе.

„Некои од најчестите причини за појава на келоидни лузни вклучуваат: исекотини или пункции, вклучително и од бричење, изгореници, засеци од операција, каснувања од инсекти, акни, сипаници или болести кои предизвикуваат лузни на кожата, како и тетоважи или пирсинг.“

Некои од најчестите причини за појава на келоидни лузни вклучуваат: исекотини или пункции, вклучително и од бричење, изгореници, засеци од операција, каснувања од инсекти, акни, сипаници или болести кои предизвикуваат лузни на кожата, како и тетоважи или пирсинг.

Некои келоиди се формираат без очигледна причина. Келоидите се сметаат за вид на бениген тумор. Иако можат да бидат вознемирувачки, тие не се претвораат во карцином или предизвикуваат сериозни здравствени проблеми.

Откако ќе се појават, келоидите тешко се елиминираат и имаат тенденција да се поврат после хируршко отстранување. Тоа е затоа што телото најверојатно ќе реагира на ист претеран начин на оваа операција како и оригиналната повреда.


Споделете со пријателите!