shizofrenija-kaj-tinejdjerite_image
Споделете со пријателите!

Симптомите кај тинејџерите може да се појават постепено во период од 9 месеци или повеќе. Тие понекогаш може да изгледаат како други проблеми со менталното здравје како што се анксиозност или депресија.
Шизофренијатa иако многу ретко може да настапи кај тинејџерите. Понекогаш може да биде тешко да се види разликата помеѓу обичнo тинејџерско расположение и знаци на посериозна болест. Иако оваа болест обично започнува во доцна адолесценција или млада зрелост, добро би било да знаете кои симптоми треба да се следат и кога треба да се консултирате со лекар.

„Третманот може да вклучува лекови и индивидуална и семејна психотерапија.“

Што да барате

Симптомите кај тинејџерите може да се појават постепено во период од 9 месеци или повеќе. Тие понекогаш може да изгледаат како други проблеми со менталното здравје како што се анксиозност или депресија.

Особено заради тоа што симптомите може да изгледаат како однесување типично за тинејџерски години: лоши оценки, менување на пријатели, проблеми со спиењето или раздразливост.

Но, постојат знаци кои не насочуваат и предупредуваат дека нашиот тинејџер има сериозни промени во размислувањето, емоциите и однесувањето.

Промени во размислувањето:

 • Недостаток на концентрација или способност да се следи текот на мислата;
 • Гледање или слушање работи кои не се реални (халуцинации);
 • Мешање на Телевизија и соништата со реалноста;
 • Чудни идеи и мисли кои немаат смисла (на пример, мислење дека родителите ги крадат нештата или дека ги опседнале зли духови);
 • Параноја – мислејќи дека луѓето го следат или зборуваат за него;
 • Неразумно живеење во минатото.

Промени во емоциите

 • Чувствуваат екстремно замор или раздразливост;
 • Испади на лутина;
 • Тежок страв или анксиозност.
Прочитајте:  Како да раководите со времето кое вашето дете го поминува пред екраните

Промени во однесувањето

 • Несодржинско изразување;
 • Непријатни или невообичаени движења на лицето или телото;
 • Зборува со себе, користејќи чуден говор што не можете да го разберете, или брзо навлегува од тема во тема;
 • Несоодветни реакции, како на пример смеење за време на тажен филм;
 • Проблем со „читање“ на социјалните знаци кај другите;
 • Проблеми во склопување и задржување на пријателства;
 • Стануваат се повеќе и повеќе изолирани;
 • Лоша лична хигиена и запоставување на изгледот;
 • Злоупотреба на на наркотични супстанции;
 • Ризично и некритично однесување.

Кога да се јавите на доктор

Ако забележите симптоми како овие, вашиот тинејџер треба да биде проверен од страна на психијатар веднаш. Тоа е особено битно доколку ако некој од двете страни на неговото семејство има шизофренија.

„Зе дијагноза, симптомите треба да се најмалку 6 месеци.

Лекарот ќе постави прашања во врска со неговото размислување и однесување, ќе направи преглед и ќе му даде тест за крв или урина за да се осигура дека не постои друга здравствена состојба или проблем со злоупотреба на дрога.

За дијагноза на шизофренија, симптомите треба да траат најмалку 6 месеци и да се потврди дека не се должи на друга медицинска или психијатриска состојба. Понекогаш е потребно подолго од 6 месеци да се направи сигурна дијагноза, врз основа на тоа како симптомите се појавуваат со текот на времето.

Третманот може да вклучува лекови и индивидуална и семејна психотерапија.

Дијагнозата може да биде тешка вест. Но, со правилен третман, луѓето со шизофренија одат на факултет, имаат работни места и имаат семеен живот.


Споделете со пријателите!