probiotici-prirodno-reshenie-za-helicobacter-pylori_image
Споделете со пријателите!

Додавање на пробиотици преку орален пат покрај конвенционалата терапија за Helicobacter Pylori го зголемува ефектот на терапијата

„Симптом е силна желудечна болка, која најчесто се јавува на празен стомак, помеѓу оброци или доцна во ноќта“

Helicobacter Pylori е најчестиот патоген во светот за кој се претпоставува дека во помалку развиените земји во светот е застапен дури во 90% од населението. Останува да живее во телото во ГИТ каде предизвикува прво само желудечни тегоби, па понатаму чир на желудникот кој може да доведе и до рак на желудник. Пред да се знае за неговото постоење, најчесто симптомите беа препишувани на начинот на живот: стрес, зачинета храна, пушење и сл., меѓутоа откако е откриен во 1982 год., се видело дека главно симптомите потекнуваат од оваа бактерија. Најчест симптом кој го јавува е силна желудечна болка, која најчесто се јавува на празен стомак, помеѓу оброци или доцна во ноќта.

Покрај стандардна „тројна“ терапија има и друг начин на третман со пробиотици. Најчесто користени пробиотици се: L. Reuteri, Enterococcus faecium, L. plantarum, B. lactis, B longum, and Streptococcus thermophilus

Од пробиотиците се покажа дека најголем ефект во коагрегирање со Helicobakter Pylori има сојот на Lactobacillus reuteri.

Две нови студии покажаа дека додавање на пробиотици преку орален пат покрај конвенционалата терапија за Helicobacter Pylori го зголемува ефектот на терапијата на најчестиот патоген во светот и еден од главните причинители на гастричен улкус.

Во додавање на стандардната тројна терапија инхибитор на протонска пумпа, Amoxicillin и Clarithromycin се препорачува Lactobacillus reuteri или Lactobacillus rhamnosus. Ваквата студија покажа дека 88% од пациенти третирани на овај начин после 6 неделна терапија биле негативни на тестот за Helicobacter Pylori, за разлика од 77% од тие во групата на плацебо.

Пробиотиците исто така го намалуваат интензитетот на гастрични тегоби како: гастрична болка, надуеност, гадење и дијареа.

„78% Од пациентите кои биле третирани со пробиотици покрај терапијата, покажале негативен H. Pylori тест“

Другата студија исто така на 150 пациенти тестирани позитивни со Helicobacter Pylori кои покрај стандардна терапија биле третирани плус со L. Reuteri, Enterococcus faecium, L. plantarum, B. lactis, B. longum, и Streptococcus thermophilus покажа дека 78% од пациентите кои биле третирани со пробиотици покрај стандардна терапија покажале негативен Helicobacter Pylori тест за разлика од другата плацебо група која покажа негативен тест кај 62% од испитуваните.

Прочитајте:  Антибактериските сапуни не функционираат?

М-р фарм. Лидија Николоска Пешталеска

pharmas_helicobalans_main_700x90


Споделете со пријателите!