prirodni-lekovi-protiv-vaginalni-infekcii_image
Споделете со пријателите!

Денес, за среќа, постојат природни препарати кои ги содржат добрите бактерии од вагиналната микрофлора кои го намалуваат ризикот од појава на инфекција.
Вагиналните инфекции најчесто се предизвикани од бактерии или габички. Тие можат да бидат тешки за лекување, упорни и здодевни.

Што претставува нормалната вагинална флора и која е нејзината функција?

Нормалната вагинална флора ја сочинуваат корисни бактерии од родот Lactobacillus, кои се наоѓаат во многу висока концентрација во вагината кај секоја жена и имаат заштитна улога. Секогаш кога во вагината ќе се намали нивната концентрација под одредена граница, а тоа може да се случи поради многу различни фактори (лоши хигиенски услови, носење синтетичка облека, пливање во базен, примена на антибиотици, намален имунитет итн.) штетните микроорганизми почнуваат да се размножуваат. Во тој случај почнуваат да се јавуваат тегоби кои се карактеристични за вагиналните инфекции (чешање, пецкање, непријатен мирис, вагинален исцедок итн.)

Постојат повеќе начини на кои можат да се избегнат или намалат овие симптоми, а тоа се:

1. Промена на исхраната, односно исфрлање на јаглехидратите.

2. Употреба на pH неутрални средства за интимна нега.

3. Носење на облека од природен (памучен) материјал.

4. Чаеви против вагинални инфекции како што се чајот од рузмарин, чајот од мајчина душица, масло од чајно дрво (со силни антифунгални својства), лук итн.

5. Вагинална употреба на пробиотици како што е Lactobacillus acidophillus (Probalans Lady).

Улогата на употреба на пробиотикот во третман на вагинални инфекции како дополнителна терапија на антибиотик или антимикотик или како монотерапија е многу битна за да се постигне нормална вагинална микрофлора. Многу од жените се одлучуваат да земат терапија во која нема да вклучат пробиотик и заради тоа голема е веројатноста да истите пациентки имаат реинфекција (повторување на инфекцијата ) како резултат на недостиг на здрава вагинална микрофлора која што ја надоместува локалниот пробиотик. Кај 80% од жените инфекцијата се јавува повторно во период од 3- 9 месеци, a 10- 15 % од жените имаат повеќе од 4 инфекции годишно.

Денес, за среќа, постојат природни препарати кои ги содржат добрите бактерии од вагиналната микрофлора кои се безбедни за почеста употреба, и кои значајно го намалуваат ризикот од појава на инфекција.

Најдобри резултати се постигнуваат со Lactobacillus acidophilus во комбинација со млечна киселина кои во форма на вагинални таблети се употребуваат секоја вечер во тек на 14 дена.

Прочитајте:  Како до здрава и урамнотежена цревна микрофлора!!!

6. Вагиналните таблети се раствораат за неколку минути и брзо ги ослободуваат активните состојки. Најдобро е да се употребуваат веднаш после завршување на циклусот, а бидејќи содржат само природни компоненти како прва линија во борбата против вагинални инфекции можат да ги користат сите жени и девојки постари од 14 години.

Probalans Lady содржи висока концентрација на Doderlein бацили кои претставуваат природна заштита на вагината, брзо ја нормализираат вагиналната флора и pH вредноста со што се спречува појавата на инфекции

М-р фарм. Славјанка Спироска

PharmaS_ProBalans Lady_700x90


Споделете со пријателите!