pette-fazi-na-taga-po-smrtta-na-nekoj-blizok_image
Споделете со пријателите!

Како може повторно да дишеме без да чувствуваме дека тагата ќе нè загуши и уништи? Како да се вратиме во животот и повторно да го пронајдеме неговото значење?
Невозможно е да се подготвиме за смртта на некој близок. Во такви моменти, вкочанетоста од загубата и болката се толку силни што ни се чини дека ќе трае вечно. Како може повторно да дишеме без да чувствуваме дека тагата ќе нè загуши и уништи? Како да се вратиме во животот и повторно да го пронајдеме неговото значење?

Тешко дека има одговор на овие прашања, ретко кој би можел да даде водич за надминување на загубата, но има 5 работи што секој треба да ги знае за тагата, нејзините 5 фази и чувствата што доаѓаат по смртта на некој. Нивното познавањето ќе не задржи во надеж дека со текот на времето ќе можеме полесно да дишеме.

Нормално е да се чувствувате ужасна и вкочанувачка  болка што доаѓа во бранови.

Ова болно чувство, изразено со зборови како „Не можам да верувам дека толку многу ме боли“ и „Не мислам дека можам да ја преживеам оваа болка“, доаѓа во бранови. На почетокот, кога загубата штотуку се случила, брановите ќе бидат чести и може да бидат немилосрдни. Но, со текот на времето, брановите ќе стивнат.Се ви е како магла. Чувството дека сè е како во магла, неможноста да се сконцентрирате и да запаметите нешто, е нормално по ваков настан. Оваа магла, чувството дека ова не сте „вие“, може да трае некое време, но со текот на времето ќе стивне.

„Веројатно најголемата поддршка што можете да ја добиете од другите е нивното присуство и љубов. Ние луѓето сме отпорни и успеваме да се вратиме на вистинскиот пат, но потребно е време…“

Преговарање

Студија на д-р Елизабет Рос покажува дека многу луѓе имаат тенденција да бидат затворени подолго време во таканаречената „зона на преговори“, позната и како трета фаза на тагата. Станува збор за чувството дека има нешто што сте можеле да направите, нешто што би го променило смртниот исход на таа личност. На пример, кога размислуваме и ги вербализираме нашите можни постапки како што се: „да го сторев само ова, тој сè уште можеше да биде жив“ или „да наидевме на подобар лекар или подобра болница, тој сè уште ќе беше жив“ или „работите ќе беа поинакви ако се случеше ова или тоа“.

Прочитајте:  Апстинирање од дневната доза кафе може да доведе до главоболка

Важно е да се знае дека „преговорите“ се дел од нормалното напредување на процесот на жалост. Знаењето дека ова е нормален дел од тагата може да ви помогне да разберете дека ова е начинот на кој размислуваме кога се соочуваме со смртта. Ние се обидуваме да извршиме одредена контрола над нешто над кое немаме контрола.

Петте фази на тага:

Познавањето на петте фази на тага низ кои поминуваат сите може да помогне во закрепнувањето:

Фаза 1: Негирање и изолација

Нормално е да се чувствувате како да не можете да верувате дека ова е вистина.

Фаза 2: Бес

Се чувствувате неизмерно лути за загубата.

Фаза 3: Преговори

Чувство дека има нешто што можело да се стори, нешто што можело да го спречи фаталниот исход.

Фаза 4: Депресија, тага

Нормално е да чувствувате огромна тага, како целиот ваш свет да е целосно уништен. Дозволете си да тагувате и да се чувствувате тажни.

Фаза 5: Прифаќање

На крајот ќе дојде време кога ќе научите да ја прифатите загубата и да живеете со неа. Со текот на времето се чувствувате подобро Она што се случува на крајот е дека со текот на времето успеваме да ја прифатиме загубата и да се прилагодиме на нашата нова животна ситуација. И покрај лузната што загубата ја остава во нашите срца, ние сме целосно способни да одиме напред.

Во ваков момент особено важно да се грижите за себе. Ова значи да бидете сигурни дека јадете добро, да спиете доволно и, доколку е потребно, да побарате помош и поддршка.

Честопати, пријателии може да кажат или да се однесуваат на навистина несоодветен или иритирачки начин во обид да ја искажат својата поддршка и сочувство. Сфатете дека нивните намери можеби се добри, но реалноста е дека нема зборови или постапки со кои може да го промените начинот на кој се чувствувате. Веројатно најголемата поддршка што можете да ја добиете од другите е нивното присуство и љубов. Ние луѓето сме отпорни и успеваме да се вратиме на вистинскиот пат, но потребно е време…


Споделете со пријателите!