pauza-od-menopauza-bioidentichni-hormoni_image
Споделете со пријателите!

Хемиски потполно идентички хормони
Околу 57 до 75 милиони рецепти за терапии за замена на хормони, повеќето од нив вклучувајќи и некоја форма на естроген.

Биоидентичните хормони се хормони кои се хемиски потполно идентични како оние што ги произведува организмот, ослободувајќи ве од наметливите симптоми предизвикани од недостаток на хормони и нивна нерамнотежа!

И покрај тоа што се направени во лабораторија, биоидентичните хормони ги имитираат хормоните што човечкото тело ги произведува на природен начин.

Некои големи фармацевтски компании веќе на големо произведуваат одредени биоидентични хормони, под директна регулатива на Управата за храна и лекови на САД (ФДА).

Биоидентичните хормони можат да се користат за лекување на симптоми на менопауза кај жени, што резултира во потенцијални придобивки, вклучувајќи:

 • Намален замор;
 • Зголемен сексуален нагон;
 • Помала кршливост на косата;
 • Намалени топли бранови;
 • Подобрување на сувата кожа;
 • Подобрен сон;
 • Намалена надуеност во стомакот;
 • Подобра концентрација и меморија.

Бидејќи сите жени не реагираат најдобро на традиционалните третмани, биоидентичните хормони може да се сметаат како потенцијални алтернативи.

Некои дополнителни мерки што треба да се обидат може да вклучуваат:

 • Земање витамински додатоци;
 • Јадење поизбалансирана, здрава диета;
 • Почесто вежбање.

Биоидентичните хормони доаѓаат во различни форми, во зависност од тоа какви симптоми се таргетирани.

Видови на биоидентични хормони вклучуваат и:

 • Инјекции;
 • Гелови;
 • Лосиони;
 • Таблетки.

Доколку ја применува оваа терапија, жената најпрво ќе биде тестирана за нивото на нејзините хормони, обично со земање мостри од плунка или крв.

За време на нејзиниот третман, ќе биде мерено нивото на хормони неколку пати, за да се провери терапевтскиот одговор.

Секојдневно се спроведуваат се повеќе истражувања во врска со биоидентичните хормони, за да може да се покажат како доволно безбедни и за поширока примена.

Прочитајте:  Ноќната апнеа кај децата може да влијае при развој на мозокот

Споделете со пријателите!