nutricionistite-predupreduvaat-deka-granola-plockite-ne-se-zdravi_image
Споделете со пријателите!

Гранола плочките содржат шеќерен сируп кој се поврзува со ризикот од зголемено количество на холестерол во крвта, зголемена телесна тежина и отпорност на инсулин
Гранола-плочките, како и многу други „маскирани“ производи на пазарот се промовираат како здрава храна или ужинка. Тие може да бидат составени со основа од јачмен, овес или ‘рж, но она што е многу важно е што во нивната обработка се додава големо количество шеќер што многумина не се свесни дека го внесуваат, бидејќи се заслепени од добриот маркетинг на прехрамбените компании.

„Секој производ што го содржи зборот „гранола“  не е здрава храна“

„Општата перцепција е дека секој производ што го содржи зборот ’гранола’ спаѓа во здрава храна. Но постојат многу производи што звучат здраво, а всушност содржат многу шеќери и висококалорични состојки“, истакнува Јони Фредхоф, директор на Институтот по Медицина во Отава, Канада.

Зошто гранола плочките не се здрави?

Гранола плочките многумина ги сметаат за „здрава“ алтернатива за благо и ги консумираат секојдневно со што воопшто не прават здрав избор во исхраната. Имено, гранола плочките се составени од различни мешавини од овошје, зрна и семиња, што всушност поминуваат низ различни процеси на преработка во кои се додаваат големи количества на шеќер и вештачки засладувачи, за кои нутриционистите предупредуваат дека не сме свесни дека ги внесуваме.

Гранола плочките по состав се поблиски до колачи, отколку до здрава храна.

Многу истражувања и статистики покажуваат дека гранола плочките се присутни во секој дом како замена за чоколадо или колачиња, а вистината е дека тие по составот се многу поблиски со колачите, отколку со било која здрава храна. Гранола плочките се маскирани производи што во својот состав содржат големо количество на гликозно-фруктозен сируп, или изогликоза, состојка што вообичаено е содржана во нездравите прехрамбени производи и што се поврзува со ризикот од зголемено количество на холестерол во крвта, зголемена телесна тежина и отпорност на инсулин.

Прочитајте:  Со исхрана до рамен стомак

Домашно приготвени здрави гранола плочки

Гранола плочките се сместуваат во „нездрава“ храна заради начинот на кој се обработуваат или печат и врз основа на тоа дека во овие процеси се користат вештачки засладувачи. Но доколку сте љубители на гранола, може да ги приготвите сами со што ќе употребите здрави состојки и ќе го контролирате количеството на шеќер. Прочитајте го овој рецепт за домашно приготвена гранола.
nutricionistite-predupreduvaat-deka-granola-plockite-ne-se-zdravi_image1


Споделете со пријателите!