najdebeloto-dete-na-svetot_image
Споделете со пријателите!

Неговите родители мислеле дека тој е само понапредно но здраво дете 
Арја Пермана од Индонезија е десетгодишник кој има 192 кг и спаѓа во категоријата „морбидно дебели“ деца. Поради брзото дебелеење тој морал да го напушти училиштето бидејќи физички повеќе не бил способен да оди и да ги „носи“ своите килограми. Арја дневно јаде по пет оброка, кои се состојат од компирчиња, риба, говедско и супа од зеленчук – сето тоа количински доволно за да се нахранат две возрасни особи. Мајката на Арја, Рокаја, изјавила дека тој секогаш бил гладен, уморен и се жалел на недостиг на здив. Сепак, Арја е роден како здраво бебе од 3,2 кг., но до својата втора година тој премногу се здебелил за возраста. Покрај сè, неговите родители на почеток не биле загрижени, бидејќи, како што кажуваат, биле среќни што имаат здраво дете со повеќе апетит.

[interaction id=”57ce9827ec3cf49f6e6c57b1″]

Таткото на Арја, Аде заработува околу 180 долари месечно, и сите свои пари ги дава за да се утврди точната дијагноза за својот син, но досега безуспешно.

Причината се крие во фактот што сите лекари досега им кажуваат дека Ајра, и покрај својата тежина е здраво дете и не знаат зошто се дебелее толку. Родителите преземаат дел од вината за неговото дебелеење и советуваат родителите да бидат претпазливи и да ги хранат децата со здрава храна – барем додека можат да ги контролираат и да ги насочат кон здрава исхрана.

ВИДЕО:


Споделете со пријателите!