psorijaza-pricini-dijagnostika-simptomi
Споделете со пријателите!

Падот на имуниот систем резултира со нарушен метаболизам кој пак сам по себе е причинител на псоријаза
Псоријазата претставува хронично, незаразно, мултисистемско (зафаќа повеќе органски системи), воспалително нарушување. Псоријазата е многу честа дерматоза, која може да се случи во сите возрасни групи, но најчесто се појавува меѓу 16-30 и 50-60 годишна возраст. Фреквенцијата зависи и од расата (поретко кај припадниците на црната и жолтата раса) и од нацијата (кај Индијанците и Ескимите е речиси непозната).

2-3% од светската популација е зафатена со псоријаза. Почеста е за мал процент кај жените одколку кај мажите. Средна вредност на јавување на псоријазата е околу 28-мата година.

Падот на имунолошкиот систем резултира со нарушен метаболизам кој пак е причинител на псоријазата. Како во континуитет слабее имунолошкиот систем и псоријаза се шири на кожата. Се додека не се зајакне имунолошкиот систем таа е незапирлива. Кога ќе зајакне имунолошкиот систем псоријазата може да се повлече. Решението е едноставно но бара малку добра волја и трпение и не бара дополнителни ресурси.

Псоријазата е хронична болест на кожата – автоимуна болест, кај која новите клетки на кожата пребрзо се создаваат, а старите и изумрени кои се во вториот слој на кожата, бидејќи не можат да созреат телото ги исфрла од организмот како туѓи тела. Тоа исфрлување е во вид на тенка, сува и крлушеста кожа каде старата кожа не е заменета со нова бидејќи неможе да се изврши замената. Тоа најчесто се појавува на главата во делот на косата, телото и надворешните делови на рацете и нозете, особено на лактите и колената. Исто така, но не толку често може да се појави на ноктите на рацете, дланките како и стапалата.

Прочитајте:  Кои се омилените дестинации на секој хороскопски знак?

Псоријазата може да биде манифестирана во т.н. многу лесна форма и поминува речиси незабележано, но и во многу изразена форма што опфаќа големи области на кожата. Во одредени периоди симптомите на болеста може да бидат многу силни и видливи, а во друг период истите да бидат помалку видливи дури и незабележителни.


Споделете со пријателите!