kako-pravilno-da-go-koristite-treningot-za-sila-pri-slabeenje_image
Споделете со пријателите!

Почитувајте неколку правила на тренинг за сила за ефективно губење на тежина

Тренинг за сила

Како правилно да го користите тренингот за сила при слабеење. Како прво треба да ја усвоите техниката без тежини, кое одзема одприлика околу месец дена. Правилната техника ќе ви помогне да тренирате ефективно и безопасно. На оние кои сакаат да ја намалат тежината им се препорачува да прават не помалку од 15 повторувања, а најдобро 20-25 при што теговите кои ги користите да бидат толку тешки кои ќе доведат да чувствувате замор на крајот од вежбата, тоа ќе доведе до сигурен резултат.

Започнувајте со тешките вежби за сила

Секогаш имајте на ум дека ќе ви е потребна енергија и затоа секогаш започнувајте со тешките вежби, и обрнувајте им внимание на сите мускулни групи (рамена, гради, грб, нозе) додека имате сила.

Не се фокусирајте на малите мускулни групи

Сигурно ви се добро познати вежбите за тонизирање на мускули. Вежби со мал диапазон на движење и вежби кои се однесуваат на изолирани мускулни групи не даваат добар ефект кога нашата цел е слабеење.

Не правете долги тренинзи за сила

Премногу долгите тренинзи за сила го доведуваат организмот до состојба на катаболизам, а со самото тоа и до дефицит на калории. Вашиот сопствен метаболизам е најдобриот пријател во борбата со покачената телесна тежина. Затоа внимавајте на времето но и на сопственото чувство кога ги правите тренинзите.

Не дигајте лесни тежини за вашиот капацитет

Одговорот на ова прашање може лесно да го откриете. Доколку сте во состојба да подигнете одредена тежина повеќе од 20 пати без да чувствувате замор, значи дека таа тежина е премногу лесна за вас, а со тоа ја губите борбата со покачените килограми.

Прочитајте:  Мускулите го „паметат“ својот раст

Правете комплексни вежби

Комплексните вежби бараат од нас да движиме повеќе мускулни групи во исто време а таков пример се склекови, вежби за стомачни мускули, подигање на шипка итн.

Користете го кружниот метод за тренинг со краток одмор помеѓу сериите

Правење на вежби една после друга на спротивни мускулни групи е добар метод за губење калории со можност да не се преморувате и да правите кратки интервали помеѓу две серии. вежбање за сила.

Одмор помеѓу циклусите

За да ги задржите резултатите подолго време потребно е да правите пауза од една седмица на секои 2-3 месеци помеѓу циклусите.


Споделете со пријателите!