dali-veke-probavte-svezi-kajsii_image
Споделете со пријателите!

Дознајте кои се здравствените придобивки на кајсиите и научете нов вкусен рецепт
„Семката од кајсијата содржи витамин Б-17, витамин кој се користи како превенција против ракот“

Започна сезоната на кајсиите. Дали веќе пробавте? Кајсиите се мали овошја кои содржат витамин Б, витамин Ц , скроб, целулоза, шеќер, бета-каротен, растителни хормони, белковини, расителни масти и влакна, протеини, фосфор, етерични масла, јаглехидрати и есенцијални масни киселини. Семката од кајсијата е исклучително важна бидејќи содржи витамин Б-17, кој се користи како превенција против ракот, но задолжително треба да се внимава на количината која се внесува. 

Најкорисните придобивки од кајсиите

Го подобрува видот. Поради  присуството на витамините Б и Ц, кајсијата е една од најдобрите овошја за подобрување на видот.

Го намалува воспалението. Кајсиите со богати со хранливи материи наречени катехини, кои го спречуваат воспалението, кое е поврзано со срцеви и хронични болести

Го подобрува варењето. Иако по големина се мали овошја, тие се богати со растителни влакна, како превенција против запек и правилно варење на храната.

Помага и кај бронхитис, настинки, проблеми со коските, ги зајакнува непцата во устата, помага при пад на имунитетот, изгореници, замор. Сепак, поради високото ниво на шеќер, не се препорачуваат за дијабетичари или кај луѓе со високо ниво на холестерол.

Во продолжение, ви предлагаме рецепт за пита со кајсии.
dali-veke-probavte-svezi-kajsii_image1

  • 1/2 путер сечен на мали парчиња;
  • 1/2 чаша кафеав шеќер;
  • 1/3 чаша брашно;
  • 1/2 чаша овес;
  • 1/4 лажичка цимет;
  • 1/8 лажичка сол;
  • 1/3 чаша мелени ореви;
  • 5 лажички сок од лимон.

Намачкајте го садот со путер. Потоа, ставете ги сите состојки за тестото внатре, па со лажица убаво измешајте ја сместата. Кога сè ќе се соедини, ставете го садот во фрижидер да се излади, околу 1 час. Во меѓувреме, подгответе го филот. Сите состојки само измешајте ги во посебен сад, и откако тестото ќе се излади доволно, ставете го филот над смесата за тесто. Печете во рерна на 180 степени, околу 40 минути. По печењето, оставете да се излади. Питата послужете ја со сладолед.


Споделете со пријателите!