Сколиоза

претставува искривување на ’рбетниот столб странично (кон лево или десно) кое може да биде вродено или стекнато и е најчест деформитет кај деца и адолесценти.  Најфреквентна е стекнатата адолесцентната сколиоза која…

Кифоза

е деформитет каде ’рбетниот столб се свиткува кон напред – деформацијата е во пределот на средината на градниот ’рбет и е проследена со компензаторно спротивно искривување на ’рбетот…

Цистичната фиброза

Е комплексна, мултисистемска живото-засегнувачка наследна болест, предизвикана од генетски мутации која зафаќа повеќе органи. Главните клинички манифестации се во дишните патишта, гастроинтестиналниот тракт (вклучувајќи го…

Атописки дерматит

Е наследно, хронично, воспалително, повторувачко (рекурентно) заболување на кожата која се карактеризира со црвенило и чуство на силен јадеж. 

Акни

Инфламаторно заболување на пило-себацеалната единица кое се манифестира преку појава на црвени, болни и честопати гнојни промени на кожата на лицето, скалпот, грбот и градите. 

Пертусис

Е сериозна инфекција на белите дробови предизвикана од бактерија (Bordetella pertussis). Голема кашлица е многу заразно заболување кое предизвикува напади на кашлица и може да биде…

Ингвинална хернија

Ингвинална хернија е испакнување во пределот на препоните на дел од цревата во ингвиналниот канал. Ингвинална хернија најчесто се јавува кога стомачните мускули не се преклопуваат…

Хернија

Целосно или делумно испакнување на органите од нивното нормално место, предизвикано од олабавување на мускулниот ѕид што треба да ги држи на место.

Авулзија

Рана која настанува со делумно или целосно кинење на кожата со оштетување на околните ткива. Овој тип на рана најчесто настанува како резултат на несреќи,…

Пункција

Рана која настанала како резултат на прободување на кожата со шилест предмет. Настанува најчесто со убод од игли, шајки и други остри сечила. Обично се…

Лацерација

Рана која настанува со подлабок рез на кожата, најчесто придружена со крварење. Настанува по несреќи со остри предмети, машини или алати.

Абразија

Рана која настанува по контакт на кожата со груба или тврда површина, не е длабока и може да биде со или без крварење.