Рана која настанала како резултат на прободување на кожата со шилест предмет. Настанува најчесто со убод од игли, шајки и други остри сечила. Обично се работи за длабок тип на рана, со која се оштетуваат и внатрешните ткива па, понекогаш се прима и вакцина против тетанус како дополнителна заштитна мерка.