dali-ste-debeli-poradi-vasiot-telefon
Споделете со пријателите!

Без електронски уреди на трпезариска маса, ве молиме! Не само што зјапањето во екран за време на оброкот е непристојно, туку и истражувањата направени во Нортвестерн Универзитетот – Northwestern University во САД, покажуваат дека изложеноста на сината светлина која ја емитуваат екраните на лаптопите, таблетите и паметните телефони ве тераат да јадете повеќе.

Петнаесет минути откако испитаниците биле изложени на сина светлина, имале зголемено чуство на глад кое траело во наредните два часа. Определени врсти на светлина можат да активираат регионите на мозокот кои се поврзани со метаболизмот и со регулацијата на апетитот, покажуваат студии изведени од Д-р Филис Зи – Phyllis Zee. Пореметувањето на природниот ритам на лачење на инсулин и гликоза е причината за чуството на глад.

Затоа исклучете ги електронските апарати и „гаџети“ и сконцентрирајте се на оброкот и неговиот вкус. Научниците тврдат дека така ќе бидете позадоволни по оброкот, а ѝ порано ќе се заситите.


Споделете со пријателите!